Den ryska antidopningsmyndigheten Rusada är i fokus för Wadas krav. Foto: Bildbyrån.

Rysk antidopningschef orolig för Wadas deadline

Uppdaterad
Publicerad

För sex veckor sedan fick den ryska antidopningsmyndigheten Rusada tillbaka ackrediteringen av Wada med motkrav att man skulle få tillgång till laboratoriet i Moskva senast vid årsskiftet. Nu är chefen för Rusada orolig för att man ska missa tidsgränsen.
– Jag är orolig för utvecklingen av tillgången till Moskvas laboratorium, säger Rusadas chef.

Förutom att få tillgång till labbet i Moskva före årsskiftet ställer Wada som krav att alla misstänkta prover återtestas senast 30 juni nästa år. Sker inte det så blir Ryssland av med tillståndet att dopningstesta i landet, och tillbaka till Wadas avstängning i november 2015 och ute i idrottskylan igen.

Wada har meddelat att kraven ligger fast och inte går att förhandla bort. Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov har gett Wada tillåtelse till en undersökning i Moskva 11-12 december.

Rusada har inte kontroll över dopningsproven

En komplikation är att Rusada inte har kontroll över dopningsproven. En federal undersökningskommission har beslagitagit dem i en egen utredning. Den kommissionen har dock sagt sig vilja samarbeta med Wada men Rusadas chef Jurij Ganus känner oro.

– Jag är orolig för utvecklingen av tillgången till Moskvas laboratorium. Vi har visserligen 1,5 månader på oss men det är ingen idé att försena processen till de sista dagarna av året, säger Ganus enligt Tass och Reuters.

Möte med skidskyttarna i Moskva nästa vecka

De flesta ryska idrottare stoppades från den senaste vinterns OS i Pyeongchang. Ett av de förbund som inte har fullt medlemsskap är det ryska skidskytteförbundet. Nästa vecka ska den svenske ordföranden i det internationella förbundet, IBU, Olle Dahlin, resa till Moskva för samtal med det ryska skidskytteförbundet och landets OS-kommitté. En av knäckfrågorna är dopningsproblematiken som håller Ryssland borta som arrangör av internationella skidskyttetävlingar till åtminstone 2022.

– Det här är ju hela Rysslands angelägenhet och vi ska träffas öga mot öga, har Dahlin sagt till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer