Olle Dahlin guidar kung Carl XVI Gustaf vid vinter-OS i Pyeongchang i vintras där Sverige tog fyra medaljer. Foto: TT

Svenske ordföranden om varför Östersund mister världscupen: ”Tvungen att ha en helhetsbild”

Uppdaterad
Publicerad

När världscupprogrammet i skidskytte de närmaste åren släpptes står det klart att Östersund tappar premiären 2020 och att Ryssland inte kommer att få arrangera någon tävling fram till 2022.
– Jag är ordförande för alla nationer, säger internationella skidskytteförbundets chef Olle Dahlin.

Olle Dahlin är nyvald ordförande i det internationella skidskytteförbundet IBU och ett av de första besluten under hans ledning är alltså att snösäkra Östersund, VM-arrangör i vinter, blir av med premiären 2020.

Det blir finländska Kontiolahti som får arrangemanget.

– Det är en hård konkurrens om alla event. Det är några nya nu som är med i programmet. Östersund är med tre av fyra år i den här perioden. Vi låter några nya komma in så att vi inte helt stänger och att det blir ett statiskt system, säger Dahlin till SVT Sport från kongressen i Lausanne där han varit den här veckan.

Var det extra tufft att fatta det här beslutet eftersom du är svensk?

– Jag är ordföranden för alla nationer. Jag är tvungen att ha en helhetsbild när det gäller det.

Östersund accepterar beslutet

Sofia Domeij, som tog över det svenska skidskytteförbundet när Dahlin gick till det internationella, har förståelse för att det är viktigt att bredda och utveckla sporten med fler arrangörer men känner en liten tagg.

– Vi är ju en av de bästa arrangörerna i världen så lite besviken är jag, säger Domeij.

Visst svider det en aning i Östersund över att inte få arrangera tävlingen 2020 men man tar den motgången för att få skidskyttet att växa internationellt.

– Vi har ju drivit frågan att skidskyttet måste bli större. Nu får vi själva en släng av sleven och måste dela med oss. Vi kanske har blivit för bortskämda. Och vi har inte blivit av med en tävling, vi har inte blivit tilldelad någon, det vill jag betona, säger Östersunds världscupgeneral Patrik Jemteborn.

Ryssland fick Wadagodkänt för sent

Östersund får skidskyttepremiären tre av de fyra närmaste åren medan stormakten Ryssland, som inte har fullt medlemsskap i IBU på grund av dopningshistoriken, inte får arrangera någon tävling under de kommande fyra åren fram till 2022. Detta trots att Wada gav ackrediteringen tillbaka till den ryska antidopningsbyrån Rusada så sent som i september i år.

– Våra stadgar säger att man ska ha varit Wada-rekommenderad under hela budprocessen. Ansökningstiden för den här ansökningsperioden gick ut i maj 2016, om jag inte minns fel, och då var Ryssland inte godkänt av Wada, förklarar Dahlin.

Dahlin till Moskva nästa vecka

Han ska för övrigt resa till Moskva och träffa det ryska skidskytteförbundet och landets OS-kommitté nästa vecka.

– Det här är ju hela Rysslands angelägenhet och vi ska träffas öga mot öga. Jag träffade ryska ledningen i Lausanne och vi var överens om att komma dit och presentera och ta fram kraven för fullt medlemskap, så det är stort, säger Dahlin.

SVT Sports expert Björn Ferry tycker inte att det gör något att Östersund tappar en tävling ett år. Han välkomnar beslutet att stoppa ryska arrangörsorter.

– Det är positivt och det råder ännu en osäkerhet i Ryssland där det varit upprepade förseelser, säger Ferry.

Eftersom Östersund arrangerar VM 7-17 mars har man inte världscuppremiären i år. Den sker i slovenska Pokljuka 30 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer