Gregorij Rodtjenkov var chef över antidopningslaboratoriet i Moskva innan han flydde till USA 2015. Foto: TT.

Rysk undersökning friar Sotji-OS 2014

Uppdaterad
Publicerad

En rysk undersökning av förhållandena kring dopningslaboratoriet vid Sotji-OS 2014 har kommit fram till att det inte finns några bevis för att tester ska ha bytts ut, vilket IOK och Wada slagit fast i sina undersökningar.

– Undersökningen har inte hittat några bevis för att dopningsprov bytts ut, säger talespersonen Svetlana Petrenko till nyhetsbyrån Tass under onsdagen.

Den ryska kommittéen har intervjuat personer som jobbat på labbet. Bland annat ska testerna ha utförts på dagtid inom två timmar efter ankomst – och inte kunnat bytas ut under natten, vilket den förre chefen för Moskvas antidopningslaboratorium, Gregorij Rodtjenkov hävdat.

– Vi har kommit över protokoll som visar på leveransen av dopningsprover och hur de registrerats, säger Petrenko.

Rodtjenkov, som varit IOK:s och Wadas visselblåsare, lever under skyddad identitet i USA, har bland annat hävdat att han själv dopade ryska aktiva med en så kallad cocktail med anabola steroider som bas. Han har även berättat att den ryska säkerhetstjänsten var inblandad och bytte ut dopningsprov nattetid via hål i väggen på labbet i Sotji.

IOK:s uppgiftslämnare betraktas som en brottsling

I Ryssland betraktas Rodtjenkov som en förrädare och brottsling. I juni 2016 påbörjade ryska myndigheter en utredning om Rodtjenkov angående maktmissbruk. I september 2017 gav en domstol i Moskva order om att han skulle gripas. I november 2017 gjorde ryska myndigheter en förfrågan till USA om att få Rodtjenkov utlämnad och satte upp honom på en lista över internationellt efterlysta personer.

Rodtjenkovs namn förekommer sida upp och sida ner i McLaren-rapporten, som lett fram till de ryska avstängningarna, och IOK och Wada har gett honom sitt hundraprocentiga stöd.

Ryska friidrottare försvann vid dopningstest

Samtidigt fortsätter dopningsnyheter att plåga Ryssland. Ryska friidrottsförbundet har inlett en undersökning sedan 36 friidrottare hoppade av en regional tävling i Irkutsk (friidrottarna är avstängda internationellt) efter att det annonserats om att dopningstester skulle genomföras, skriver AP. De flesta av de avhoppade friidrottarna angav sjukdom som skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.