Den förra storåkaren Jelena Välbe rasar mot IOK. Foto: Bildbyrån.

Ryssland till attack mot IOK – och visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

Ryska skidförbundet går till attack mot Internationella olympiska kommittén (IOK) efter att totalt sex ryska längdåkare stängts av på livstid från OS.

– Det har absolut inget med sport att göra. För mig är det politik, sade förbundsordföranden Jelena Välbe vid ett möte med Rysslands olympiska kommitté.

Bland de sex avstängda åkarna finns Alexander Legkov, som tog OS-guld på femmilen och silver i stafetten, och Maxim Vylegzjanin, silvermedaljör på femmilen och i lagsprinten. De fråntas sina medaljer som en del i utredningen om misstänkt statsunderstödd dopning vid OS i Sotji 2014.

Inte avstängda av Fis

Internationella skidförbundet (Fis) har ännu inte beslutet om man ska följa IOK:s linje och stänga av åkarna, eller om de är fria att tävla i världscupen i vinter.

Välbe skyller åkarnas situation på visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det numera stängda dopningslaboratoriet i Moskva. Rodtjenkov har berättat om det avancerade fusket under OS 2014 då ryska dopningsprov byttes ut för att dölja positiva tester.

– Det är på grund av Rodtjenkovs vittnesmål. Han har svurit på Bibeln att han sagt sanningen och inget annat än sanningen, sade Välbe och tillade att Ryssland ska överklaga avstängningarna till Idrottens skiljedomstol (Cas).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.