Foto: Bildbyrån

”Han var den första moderna skidåkaren”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug har lagt skidorna på hyllan. Så här kommer gamla lagkamrater, motståndare, idrottsprofiler och SVT Sports profiler att minnas norrmannen och hans karriär.

Stina Nilsson:

”Tack för att du väckte en dröm hos mig. En dröm om att bli lika bra som du”, skriver Nilsson på Instagram följt av en kungakrona.

Foto: Instagram

Jacob Hård, längdkommentator SVT

– Han var den första moderna skidåkaren och den som förde skidåkningen in i den nya tiden. Strax innan han slog igenom gick man över från bara individuella starter till att ha väldigt många masstarter. Den första generationen skidåkare var inte så bra på att hantera det, men det var Petter Northug. Han hade de fysiska förutsättningar, och så hade han skallen.

Mathias Fredriksson, tidigare motståndare och numera expert hos SVT:

– Det är mycket man är imponerad över i Petters karriär men femmilsguldet i Falun 2015 sticker ut, med det föret som var. Man trodde han skulle släppa i fyra mil, ändå var han först över mållinjen. Han hade ju en otrolig avslutning, ett tempo ingen var i närheten av. Och det han har gjort bredvid skidspåret, att han lyft sporten till en helt ny nivå. Det är en riktig legend som blir svår att ersätta.

Johannes Hösflot Kläbo:

”En hyllning till min största förebild i skidspåret. Det har varit en ära att få vara med i samma lag som dig”, skriver arvtagaren på Instagram.

Foto: Instagram

Emil Jönsson Haag, konkurrent i många år

”Petter är en jäkla stjärna som med 20 medaljer från OS och VM måste räknas som en av och kanske till och med den starkast lysande stjärna som sporten någonsin har haft på herrsidan. En dryg jäkel med glimten i ögat som när han var som bäst var jävligt svår att slå. Tack för allt Petter!”, hälsar Emil Jönsson Haag via Aftonbladet.

Rikard Grip, svensk förbundskapten:

– En fantastisk idrottsman. Han var ju unik och har skapat oerhöert stort medialt intresse och lyft skidsporten det till en ny nivå. Han var inte den här genuina skogsmullen som ända längdskidåkningen har stått för över tid. Han har flyttat fram positionerna och stuckit ut.

Odd-Björn Hjelmeset, tidigare landslagskamrat:

– Han hade en X-faktor som är extrem, i alla mästerskapen han var med. Särskilt i Holmenkollen med de tre gulden han fick. Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på det, säger han till VG.

Anders Blomquist, längdexpert SVT:

– Han har betytt väldigt mycket för längdskidåkningen, och har har varit väldigt intelligent. Han förstod skidåkningens förändrade villkor och har utnyttjat det skickligast. Han har varit en väldigt fascinerande person att följa, och jag har alltid gillar hans humor även om han kanske gått över gränsen några gånger.

Alla som förstår längdskidåkning förstår att han är en av de största genom tiderna, kanske den allra största.

Yvette Hermundstad, programledare SVT:

– Jag kommer minnas Petter Northug som den person och skidåkare som alltid gör precis det han vill, enligt hans egen intention och plan. Det finns ingen annan väg än ”The Northug Way”. Jag kommer minnas honom som en av tidernas allra främsta.

Han valde sina egna vägar. Som den gången han åkte i diket efter rattfyllan. I intervjun inför världscuppremiären i Ruka lovade han minsann att komma tillbaka, och det gjorde han. Han kom till VM i Falun och lämnade med fyra guld.

Sebastian Samuelsson, skidskytte:

”Petter Northug var kanske den största idolen jag hade som ung skidåkare. Tror att få inser hans storhet och hur han lyckats inspirera mig och många andra att åka fort på skidor. En fantastisk idrottsman och vinnarskalle! Tack för allt Petter – och lycka till i framtiden!”, skriver Samuelsson på Twitter.

Niklas Dyrhaug, norsk landslagsåkare:

”En era är över! En hyllning till världens största skidåkare i modern tid. För 20 år sedan var vi för första gången tillsammans på en skidhelg i Sverige. 16 år senare vann vi VM-guld i stafett i Falun. Det kommer bli konstigt att se dig vid sidan om spåret”, skriver han på Instagram.

Ada Hegerberg, fotbollsspelare och Ballon d'Or-vinnare

”En era är över. Tack för alla stora ögonblick du har gett oss. Du är kungen, Petter”, skriver hon på instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.