Karriären är över för Petter Northug. Foto: Bildbyrån

Northug i tårar – lägger av: ”Skidåkningen har varit mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet: en av skidsportens största profiler någonsin – Petter Northug – lägger av.

– Jag hade en dröm som liten att bli en stor skidåkare. Och längdåkning har varit mitt liv i så många år, så det är tufft att sluta nu, säger en känslosam och tårfylld Northug.

På dagens presskonferens meddelade stjärnan själv att elitsatsningen nu är över. Northug har haft en lång period med svaga resultat, sjukdomar och skador och 32-åringen har inte längre motivationen att fortsätta.

– Jag vill speciellt tacka föräldrarna som stöttat mig i alla år. Och mina två bröder, som varit viktiga för mig. Speciellt efter 2011 då de hjälpa mig att hitta motivationen efter att jag upplevt det största man kan som skidåkare (flera guld på hemma-VM).

I november berättade norrmannen att han missat nästan 80 procent av den planerade träningen under hösten och att chanserna att nå VM minskade för varje träningstimme som ställs in.

– Kroppen klarar inte att köra som förr och huvudet är lite matt av vad som hänt i tidigare säsonger, säger han.

Oslo och Falun pekar han ut som sina två största ögonblick i karriären.

– Jag har haft som filosofi att vara som bäst när det gäller, säger han.

Karriären i siffror

OS-guld 2 (sprintstafett och femmil 2010)

VM-guld 13 (7 individuella, 6 stafetter)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.