Rubrikernas man – här är Petter Northugs karriär

Uppdaterad
Publicerad

• I mars 2006 vann den då 20-årige Petter Northug sin första världscuptävling. Det på svensk mark i Falun i dubbeljakt på 20 kilometer. Vinsten tog han på det där klassiska Northug-maneret – genom en spurtuppgörelse. Segern sågs som en revansch, efter att Northug dissats i OS-truppen några veckor tidigare.

• VM i Sapporo 2007 blev det ett guld, när han körde sista sträckan i stafetten.

• 2009 blev ett framgångsrikt VM för norrmannen. Guld på stafetten, sprintstafetten och femmilen.

• På OS i Vancouver 2010 tog norrmannen brons i sprint. Med Öystein Pettersen körde Northug sprintstafetten. I den andra stafetten gick Northug ut sist, då låg Norge sexa med 38 sekunder upp till ledartrion. Northug körde in 22 sekunder och efter en spurtstrid lyckades han fixa silvret till Norge.

En spurtuppgörelse blev det också på femmilen, då Northug spurtade ner Axel Teichmann och säkrade guldet.

• OS i Sotji 2014 blev en besvikelse och Northug åkte hem utan medaljer.

Petter Northug under OS i Sotji. Foto: Bildbyrån

Några månader senare, i maj, är skandalen ett faktum efter att det stod klart att Petter Northug kört rattfull och krockat sin bil. Många dömde nu ut norrmannen och menade att hans karriär var över.

Men Petter Northug hittade motivationen igen och var fast besluten att visa att de som trodde att han var slut hade fel.

• Till VM i Falun kom han fylld med revanschlust. Och mästerskap blev Petter Northugs bästa i karriären.

Guld i sprint, guld i stafetten, guld i sprintstafetten och guld på femmilen. Fyra guld på de totalt sex VM-discipliner som kördes i Falun. På medaljceremonin var det en rörd Northug som återigen var kungen av längdskidåkning.

Foto: Bildbyrån

• På VM i Lahti 2017 var storformen långt borta. På grund av överträning var formen inte där den skulle och Northug fick enbart åka sprinten och femmilen. För första gången i karriären lämnade han ett VM utan medalj.

• Northug har vunnit totalt tio individuella lopp i världscupen och fyra stafetter. Säsongen 2009/2010 och 2012/2013 vann han den totala världscupen.

• I Tour de Ski var Petter Northug den eviga tvåan. 2009, 2010, 2011 och 2015 blev han tvåa i touren. Men i efterhand tilldömdes han segern 2015 efter att totalsegraren Martin Johnsrud Sundby fälldes för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.