Så ska ryssarna stoppa Kläbo från totalsegern i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Med två etapper kvar har Tour de Ski utvecklats till en duell mellan Norge och Ryssland. För att stoppa tour-debutanten Johannes Hösflot Kläbo från totalsegern planerar ryssarna nu att teamköra.

– De kommer säkert köra på det de kan, så det kommer bli 15 brutala kilometer, säger Kläbo.

Ingvild Flugstad Östberg har ett försprång på 35 sekunder ner till Natalija Neprjajvea inför lördagens masstart i italienska Val di Fiemme. För Johannes Hösflot Kläbo är avståndet ned till närmast jagande ryss betydligt mindre: Sergej Ustiugov är bara fem sekunder efter.

– Han är i bra form, så det är inget tvivel om att han kommer att gå fort och att det kommer bli hårt. Men jag hoppas att det inte går allt för fort från start, säger Kläbo efter dagens träningspass i Val di Fiemme.

Enligt Ustiugovs tränare Markus Cramer ska de ryska laget, med Ustiugov, Alexander Bolsjunov och Andrej Melnitjenko i spets, nu försöka teamköra för att Kläbo inte ska få med sig några av de bonussekunder som delas ut under lördagens masstart.

– De kommer säkert köra på det de kan, så de kommer bli 15 brutala kilometer, säger Kläbo.

Men det norska laget har i nuläget inga liknande planerar på att ”punktmarkera” Ustiugov för att Kläbo ska lyckas plocka bonussekunder, som delas ut vid två tillfällen under loppen.

– Vi har inte tänkt så långt än, men han får inte få för många bonussekunder och slå mig i mål om jag ska ha en chans på söndag, konstaterar norrmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.