Allt gick fel för amerikanskan. Foto: SVT

Arrangörsmiss i kvalet – startgrinden öppnades inte

Uppdaterad
Publicerad

En pinsam arrangörsmiss drabbade flera åkare i kvalet i parallellstorslalomen i Lech. Fjolårstvåan Paula Moltzan, USA, blev ståendes när startgrinden inte öppnades.

Sara Hector är däremot klar för eftermiddagens final. 29-åringen hade sjunde tid i kvalet där 46 åkare gjorde upp om de 16 finalplatserna.

Norskan Thea Louise Stiernesund var överlägset snabbast i kvalet där flertalet toppåkare saknades, bl.a fjolårsvinnaren Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin.

Sara Hector, som slutade fyra i fjolårets tävling, såg stark ut i kvalet och hade inga problem att köra till sig finalplatsen.

– En stabil insats av Sara som lovar gott. Kan hon bli lite snabbare de tre-fyra första portarna ikväll finns absolut chansen. Det är tätt bakom norskan, säger damkaptenen Christian Thoma till SVT.

I åttondelsfinalen väntar hemmahoppet Kathatrina Liensberger som tog VM-guld i disciplinen i februari.

Estelle Alphand blev däremot utslagen.

Problem med startgrinden

En pinsam arrangörsmiss drabbade flera åkare. Startgrinden i den röda banan ville inte gå upp och detta tvingade fjolårstvåan Paula Moltzan, USA, till ett soloåk. Där kraschade amerikanskan i målbranten, men kunde till synes oskadd resa sig upp.

Tävlingen är den enda i sitt slag i vinterns världscup och grenen är redan ifrågasatt. Inte minst efter förra vinterns VM i Cortina d´Ampezzo där arrangören hade stora svårigheter att få till två rättvisa banor. Flera avhopp inför helgens evenemang har spätt på debatten om parallellens status i världscupen.

-Det är en svår debatt och olyckligt med avhoppen. Men vi i det svenska landslaget tycker det är en härlig disciplin och givet att vara här och köra, säger herrkaptenen Fredrik Kingstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.