Se manövern som räddar honom från jättekraschen Foto: SVT

Se manövern som räddar honom från jättekraschen

Uppdaterad
Publicerad

I 120 kilometer i timmen höll Maxence Muzaton på väg att mot en rejäl krasch. Men mitt i fallet hann han parera skidorna och genom en slopestylemanöver undvek fransmannen värre skador än vad som nu befaras.

– Jag tror att det var ren överlevnadsinstinkt, säger han till SVT Sport.

Maxence Muzaton var åttonde man ut i störtloppsbacken i Cortina men hann inte mer än 20 sekunder ner i backen innan han fick ett rejält felskär.

30-åringen såg ut att smälla i backen men med hjälp av snabba reflexer och bra kroppskoordination landade Muzaton bakvänd med fötterna nere och huvudet upp.

– Vi ser precis innan hur knät böjs till rejält, SVT:s expert Tobias Hellman som förmodar att korsbandet gick av och sedan hyllar fransmannens räddning.

– Det var en slopestylemanöver som han gör där, mitt i ett alpint störtlopp.

Efter tävlingen stannade Muzaton för intervjuer.

– Jag vet inte hur jag lyckades landa på skidorna, vet inte hur det var möjligt. Men i slutändan är jag lycklig. Jag tror att det hade kunnat sluta mycket, mycket värre. säger fransmannen.

Fem åkare senare var dags för nästa fall.

Tysken Romed Baumann föll precis efter målgång slog sig blodig i ansiktet då han åkte under skyddsvallarna i målfållan. En pressansvarig i laget säger till SVT att Baumann fick några skärsår i ansiktet och att han är hos läkare för en kontrolll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.