Frida Karlsson och Ebba Andersson tog medalj i skiathlonen. Foto: Bildbyrån

Svensk succé – dubbla medaljer för damerna

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug vann klart i skiathlonen.

Men där bakom var det en svensk succé.

Frida Karlsson tog silver och Ebba Andersson brons.

Frida Karlsson vann svenskkampen mot Ebba Andersson. De båda svenskorna spurtade om medaljerna bakom Johaug.

– Det är jättekul att vi båda tar medalj, trots att ingen av oss har ett optimalt lopp. Det var lite struligt, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Karlsson hade en lucka upp till Andersson efter skidbytet, men hämtade snabbt ikapp. På fristilssträckan åkte de sida vid sida och var aldrig hotade av åkare bakifrån.

I den sista backen satte Karlsson in en stöt, fick viktiga meter in till upploppet och hämtade upp hela vägen till silver.

– Det var snyggt att jag kunde jobba ifatt Ebba och ligga i hennes rygg ett tag. Sedan fick vi göra upp om det, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Där bakom stod Charlotte Kalla för en imponerande insats när hon knep femteplatsen.

”Där det skiter sig”

Det blev en händelserik skiathlon. Johaug satte högsta fart direkt från början men Ebba Andersson och Frida Karlsson släppte inte hennes rygg.

När trion var loss föll Karlsson och Johaug efter att de kört ihop. Karlsson bröt staven och tappade, medan Johaug kunde resa sig snabbt och köra ikapp Andersson som var tillsammans med Sorina.

När det var dags för skidbyte var Johaug och Andersson i ensam ledning. Norskan gjorde ett snabbt byte och fick en lucka på fyra sekunder.

– Jag som har tränat så mycket på skidbyte, och ändå är det där det skiter sig. Min stavrem åker ut och jag får hålla på. Jag ropar till och med till ledarna att förbereda en ny stav, säger Andersson.

”Var för den tjejen”

Bronset var hennes första individuella VM-medalj.

– Det betyder jättemycket. Det är stor skillnad från förra VM:et när jag satt på hotellet och kollade på den här distansen. Den här medaljen var för den tjejen.

Johaugs ledning på fyra sekunder kunde de inte hämta upp och norskan vann till slut med 30 sekunder.

Loppets sista svenska Emma Ribom var 18:e, två minuter och 13 sekunder bakom,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.