Polska skicrosstjärnan Karolina Riemen-Żerebecka kraschade svårt innan VM och hamnade i koma. Foto: BILDBYRÅN

Skicrosstjärnan i koma – fallet liknar Holmlund

Uppdaterad
Publicerad

Polska skicrosstjärnan Karolina Riemen-Żerebecka kraschade svårt innan VM och försattes i medicinsk koma.
Fallet påminner om Anna Holmlund och familjen svävar i ovisshet.
– Helikoptern var på plats först 90 minuter efter olyckan, säger maken och tränaren Tomasz Zerebecki till onet.pl.

Det är nog få som har missat att svenska skicrossgiganten Anna Holmlund kraschade svårt i vintras och försattes i koma. Skadorna var så pass allvarliga att hon inte återfått medvetandet sedan dess. Holmlund vårdas på specialavdelning på Danderyds sjukhus.

Pojkvännen Victor Öhling Norberg har funnits vid hennes sida och han tog själv en timeout för att vaka över henne. Trots den minst sagt annorlunda säsongen tog han VM-guld i helgen och föll i tårar efteråt.

Nu har en liknande olycka skett igen. Före VM i Sierra Nevada kraschade polskan Karolina Riemen-Żerebecka svårt och fördes akut med helikopter till sjukhus där hon genomgick en skiktröntgen.

”Ska väcka henne ur koman”

28-åringen är försatt i medicinsk koma och planen är att hon ska väckas under de närmaste dagarna.

– Karolinas läge är stabilt och det viktiga är att det inte framkommit några ytterligare skador efter den senaste undersökningen.  Planen är att försöka väcka henne ur den medicinska koman i veckan, säger den polske landslagsläkaren Stanislaw Szymanik till onet.pl.

Riemen-Żerebecka har två pallplatser från världscupen och har tävlat på OS och VM.

– Vi är i ständig kontakt med läkaren som har huvudansvaret. Om det går att väcka henne kommer hon att genomgå den första fasen av rehabiliteringen i Granada, säger Stanislaw Szymanik.

”En stark person”

Men framtiden är oviss. När och om hon vaknar vet ingen. Samtidigt är hennes make och tränare Tomasz Zerebecki kritiskt till hur hela fallet har hanterats.

– Jag vill egentligen inte gå in på hur saker och ting sköttes på olycksplatsen redan nu, men Karolina förlorande medvetandet direkt och helikoptern var på plats först 90 minuter efter olyckan, säger han.

Zerebecki väljer att vara positiv inför det som väntar.

– Det viktigaste är att det inte blivit värre med henne och att läget är stabilt. Karolina är en stark person och jag vet att hon kommer att klara det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer