Freeride World tour blir en del av Fis – med svenskarna Kristofer Turdell och Max Palm

Uppdaterad
Publicerad

Världstouren i extremskidåkning (Freeride world tour) och internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) slår sig samman.

Kul ur svensk synvinkel då Freeride World Tour har flera svenska stjärnor att hålla utkik efter.

”Sammanslagningen innebär att Fis adderar en av de mest spännande, dynamiska vintersporterna”, säger Fis ordförande Johan Eliasch.

Internationella skidförbundet får därmed en ny sport under sina vingar – och som dessutom innehåller några framgångsrika svenskar. När Kristofer Turdell vann den totala touren 2021 var han sjätte svensk att ta hem titeln.

Förutom Turdell har Sverige även 20-åriga supertalangen Max Palm som redan gjort sig ett namn i freeride-världen. I hans första tävling i karriären slog han till med en dubbel backflip – ett trick som ingen hade klarat av på touren tidigare. Förutom Turdell och Palm ser vi även Reine Barkered och Carl Regnér Eriksson i årets upplaga.

Många svenskar knackar på dörren

Förutom de som redan kvalificerat sig är det flera svenska namn som knackar på dörren och som var nära att kvala in till kommande säsong. Bland andra Petra Ohlson, David Deliv, Edvin Olsson och Caroline Strömberg.

Sammanslagningen sker redan säsongen 2022-2023. Första stoppet körs i Kicking Horse i Kanada med start någon gång 13-18 januari.

Här tar Kristofer Turdell hem Freeride World Tour (23 mars 2021):

Så funkar friåkning

  • Friåkning är en bedömningssport där man får poäng utifrån linjeval, flyt och fart, hur höga hopp man gör, hur man kontrollerar åket och även vilken teknik man använder.
  • Man kan tävla i både snowboard och skidor. Damer och herrar tävlar separat men på samma berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.