Foto: Bildbyrån

Internationella skidförbundet vill begränsa vallabudget

Uppdaterad
Publicerad

Längdkommittén inom internationella skidförbundet vill få till mer jämlikhet. Därför föreslår kommitténs ordförande Vegard Ulvang begränsning av skidtester och en maxgräns för vallaanvändning.

– Vi måste flytta ut tävlingarna till spåren, bort från vallabodarna, säger Vegard Ulvang

SVT Sports expert Johanna Ojala är positiv till att Fis (internationella skidförbundets) längdkommitté tar upp förslag om hur man ska göra sporten mer rättvis. Men hon betonar att man måste ha en fungerande kontrollapparat innan man sätter in restriktioner.

– Även om alla vill ha rättvisa förhållanden så letas det alltid sätt att komma förbi regler och restriktioner. För att undvika missförstånd och tolkningar är det viktigt att man tar fram ett klart och tydligt regelverk med kontrollmetoder, säger Ojala.

Det är ingen nyhet att ojämlikheten mellan skidnationerna ökat. I resultatlistorna dominerar Norge, Ryssland, Sverige och Finland. De övriga nationerna har svårt att hävda sig. Bland annat eftersom de inte har samma ekonomiska resurser.

– Vi måste flytta ut tävlingarna till spåren, bort från vallabodarna, säger Fis ordförande Vegard Ulvang.

33 procent av budgeten går till valla

Tidigare har den kanadensiska stjärnan Alex Harvey föreslagit en lyxskatt till de länder som använder mest pengar.

Enligt NRK visar en färsk undersökning att de stora nationerna lägger uppemot 33 procent av sina stora budgetar på just valla/tester/personal. Som jämförelse används 15 procent av budgeten till träningsläger.

– Om de siffrorna stämmer känns det som en skev fördelning. Visst, alla utövare vill ha bra skidor, men också goda grundförutsättningar som bra träningsläger med tillräcklig stötteapparat, säger Ojala.

Under längdkommitténs möte i Dubrovnik menade förre mästaren Vegard Ulvang att stornationerna lägger ned för mycket pengar på valla, och att man bör fundera på ett förslag om testfria år, samt maxgräns för vallanvändning.

”Små nationer känner sig slagna på förhand”

– Det har eskalerat enormt de senaste tio åren och de stora nationerna har drivit på. Men att valla och att få bra glid är en del av prestationen, säger Ulvang och fortsätter:

– Att hitta lösningar för att göra förutsättningarna likvärdiga är önskvärt. Vi pratar om saker som alla vill, men som är svåra att införa.

Där håller Johanna Ojala med och jämför hur till exempel Storbritannien kämpar på med fyra ledare, inklusive vallare och testare, medan länder som Sverige och Norge kan ha mer än dubbla antalet teståkare och vallare i trupperna under världscupen och mästerskap.

– Jag vet att de mindre nationerna känner sig slagna på förhand. De har inte de stora vallalastbilar, inte folk som hinner testa och jobba med skidorna, inte tillgång till lika många skidpar. Det är bra att Fis lyssnar på dem, och att det kommer fram en stöttning på ett eller annat sätt.

– Men Fis måste se över helheten. Om en restriktion införs så kan den påverka något annat. Om man till exempel skulle inför restriktioner för hur länge  man får testa skidor inför ett lopp måste man också se över arbetssituationen för vallarna, som har många åkare till start. Det kan också bli ohållbara arbetssituationer, säger Ojala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.