Linn Svahn är numera med i SOK:s Topp och talang-program. Foto: Bildbyrån

Skidsensationen får plats i SOK:s satsning

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin försenade uttagningen, men nu har Sveriges olympiska kommitté tagit ut tio nya vinteridrottare till sitt topp- och talangprogram.
Bland dem sprintcupsegrarinnan Linn Svahn.

Att skidstjärnan inte sedan tidigare var med i SOK:s topp- och talangprogram visar hur överraskande och snabbt hon slog igenom i vintras.

Svahn tog sin första seger i världscupen i december i fjol och den 20-åriga sprintspecialisten tog ytterligare två segrar, samt fyra andra pallplatser, den senaste säsongen. Det gav henne segern i sprintvärldscupen.

Långsiktig satsning mot 2026

SOK har tagit ut tio talanger där man ser långsiktigt, mot OS i Italien 2026, för sju av dem.

”Positivt att vi får möjlighet att satsa på ytterligare tio unga aktiva mot framtida OS. De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen”, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

”SOK ska bidra till att de aktiva får en satsning som gör det möjligt att nå världstoppen oavsett idrott och vinna medaljer i många idrotter.”

Får ekonomiskt stöd och tillgång till SOK:s team

De tre något äldre uttagna är alpinåkarna Kristofer Jakobsen och Sara Hector samt skicrossåkaren Alexandra Edebo. För dem ser SOK en satsning mot de kommande olympiska spelen i Peking 2022.

På grund av coronapandemin kunde inte talangselekteringen för vinteridrottare göras mer än i begränsad omfattning i våras. I stället hölls uttagningen på Bosön i slutet av augusti.

Genom att vara med i topp- och talangprogrammet får de aktiva, totalt cirka 200, ekonomiskt stöd samt möjlighet att dra nytta av SOK:s resursteam inom bland annat kosthållning, prestationspsykologi, fysrådgivning, medicin samt utveckling som prestationsanalys och motståndaranalys.

ARKIV: Här överraskas Linn Svahn – får äntligen ta emot sprintkulan (27 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här överraskas Linn Svahn – får äntligen ta emot sprintkulan Foto: Skidförbundet

Linn Svahn, skidor
Emma Ribom, skidor
Sara Rask, alpint
Felix Monsén, alpint
Kristofer Jakobsen, alpint
Sara Hector, alpint
Alexandra Edebo, skicross
David Mobärg, skicross
Albin Holmgren, puckelpist
Martin Ponsiluoma, skidskytte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer