En skidskytt har åkt fast i ett dopningstest. Foto: Bildbyrån

Världsmästare fast i dopningstest

Publicerad

Den ryske skidskytten Eduard Latypov har fastnat i ett dopningstest efter att ha använt meldonium, rapporterar NRK. Han stängs nu av med omedelbar verkan, meddelar det internationella skidskytteförbundet.

Dopningsfallen duggar tätt just nu. Efter Aregawi, Sjarapova och flera andra atleter som åkt dit för förbjudna substanser den senaste tiden kommer nu ett nytt positivt test.

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har stängt av den ryske skidskytten Eduard Latypov med omedelbar verkan och han riskerar fyra års avstängning sedan man funnit spår av ett otillåtet preparat. Testet gjordes under en tävling i IBU-cupen i februari, vilket är klassen under världscupen.

Är dubbel juniorvärldsmästare

Ämnen det rör sig om är meldonium, samma preparat som Abeba Aregawi och Maria Sjarapova tagit och nyligen åkt fast för.

Den 21-årige Latypov är dubbel juniorvärldsmästare och har vunnit en IBU-tävling under året. Han är den sjunde ryske idrottaren som på kort tid misstänks ha dopat sig med meldonium. Han riskerar fyra års fängelse.

Fakta: Ryssar dopade med meldonium

Visa

Hittills är sju ryska idrottare misstänka för att ha dopat sig med meldonium, som blev förbjudet vid årsskiftet:

14 januari: Eduard Vorganov, cykel.
7 mars: Jekaterina Bobrova, konståkning, Maria Sjarapova, tennis.
8 mars: Semjon Elistratov, shorttrack, Pavel Kulizjnikov, skridsko, Alexander Markin, volleyboll.
10 mars: Eduard Latypov, skidskytte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer