Svenska stafettlaget diskat – tappar i rankingen

5 objekt

Torstein Stenersen kämpade sig igenom skidskyttestafetten trots magsjuka. Det gjorde han förgäves. Svenskarna diskades efter att Jesper Nelin använt omärkta skidor – och tabben kan få konsekvenser för framtiden. ”Missa en stafett är det sämsta man kan göra”, säger assisterande förbundskapten Mattias Nilsson till SVT Sport.

Torstein Stenersen hade ont i magen, men det var inte det enda problemet för det svenska stafettlaget i världscupen i Slovenien.

Nelin på andrasträckan hade skidor som saknade den obligatoriska märkning som alla tävlande måste ha. Varje åkare får välja ett godkänt tävlingspar, som man måste starta med.

– Det är den aktives ansvar, så det är inget snack om att han har gjort fel. Förhoppningsvis har han lärt sig någonting inför framtiden, säger Nilsson.

”I sin bubbla”

Den svenska lagledningen fick veta redan under tävlingen att de skulle diskas, men lät Peppe Femling på sistaträckan åka i mål utan att få beskedet.

Normalt kollar en funktionär att skidan är märkt före start.

– Jesper var väldigt fokuserad och i sin bubbla, och det är nog därför han missade. Normalt kollar fysion också, men Jesper var väldigt svår att få kontakt med och han kände att han inte ville störa honom.

Nelin ber om ursäkt

Jesper Nelin bad själv om ursäkt på SVT Sports Facebook-sida efter loppet.

”Förlåt till er tittare, för att jag missade det. Jag tycker det är mest jobbigt att vi inte fick några poäng i nationscupen. Annars är det bara nya tag som gäller från min sida”, skriver en märkbart besviken Nelin.

Laget, bestående av Torstein Stenersen, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Peppe Femling, gick i mål på tolfte plats. Bland annat hade Stenersen stora problem redan på första sträckan och var långsammast av alla på sitt sista varv, efter att ha drabbats av magsjuka under natten.

Anledningen till att han startade trots sjukdom är att det är viktigt att ta poäng i stafetten för att hålla sig topp tio på nationsrankingen. Är man det får man ta med sig fem åkare till tävlingarna, annars bara fyra.

”Betyder jättemycket”

– Nu blir det förmodligen väldigt svårt att komma topp tio, säger Nilsson.

– Det betyder jättemycket, för då har vi en reserv på stafetterna. Annars åker vi inte med en extra kille. Sedan har vi många som kan få chansen att testa, det är klart att det är stor skillnad.

Till dagens tävling hade Sverige från början fem åkare, men Fredrik Lindström var förkyld. Ingen reserv fanns alltså, och Stenersen fick åka trots magjuskan. Förgäves.

– Det var just för att för att få poängen till nationscupen. Alla vet hur viktigt det är, och han är en lagspelare så han ställer alltid upp.

Stafetten vanns av Frankrike, före Ryssland och Tyskland. Även det norska laget hade problem och kom först på nionde plats efter sammanlagt 13 extraskott.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.