Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Skrällen: VM-brons till Linn Persson

Uppdaterad
Publicerad

Succé för de svenska damerna på VM-sprinten i Oberhof. Silver till Hanna Öberg och brons till Linn Persson, som tog sin första individuella VM-medalj.

–Det viktigaste varvet jag någonsin har åkt, sa hon till SVT Sport efter loppet.

De svenska damerna bjöd på starkt skytte under VM-sprinten i Oberhof, fullt skytte för fyra av fem åkare. Hanna Öberg gick starkast i spåret och tog VM-silver. Men den svenska succén slutade inte där – Linn Persson tog ett skrällartat brons efter ett fantastiskt slutvarv.

Första individuella VM-medaljen

Persson sköt fullt och gick ut från det stående skyttet tre sekunder före norska Marte Olsbu-Röiseland. Därmed gick hon ut på slutvarvet med medaljvittring, en chans som hon utnyttjade till fullo. Svenskan höll inte bara undan för Röiseland, hon utökade distansen ner till norskan och gick till slut i mål fem sekunder före. Därmed var bronset, och Perssons första individuella VM-medalj, ett faktum.

– Hon flyger förbi de andra, jublade SVT:s kommentator Ola Bränholm när hon gled in på upploppet.

”Viktigaste varvet jag någonsin har åkt”

Det var en överlycklig Persson som kom till intervjumikrofonen efter loppet. Hon beskrev läget inför slutvarvet som tudelat.

– Det är ju jättejättekul och jättejättejobbigt för jag hörde att jag gick ut som trea, fyra sekunder bak till Marte, och tänkte att ”usch, det här är nog det viktigaste varvet jag någonsin har åkt”. Viktigaste två och en halv kilometerna i mitt liv ungefär, så nu gäller det att åka på. Men det var tufft. Men jag kände mig stark och tyckte ändå att jag hade krafter kvar så jag kunde fördela krafterna väl, sa Persson.

Persson gjorde världscupdebut 2015 och har sedan dess gjort 185 starter i världscupen. Sedan tidigare har hon två VM-medaljer, men det här var hennes första individuella medalj.

Vad betyder det här? Du har ju kämpat länge.

– Ja, det har jag. Jag vet inte än. Jag har inte riktigt hunnit känna efter vad det betyder än. Men det är jättekul såklart. Det landar väl här framöver tänker jag.

”Ingen som kan stoppa henne”

Sveriges förbundskapten Johannes Lukas var märkbart rörd efter loppet.

– Hon har ett huvud som ingen annan. Det är ingen som kan stoppa henne på slutet, sa han till SVT Sport.

MER FRÅN SPRINTEN: Linn Persson om bronset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.