Anna Swenn Larsson och Hanna Aronsson Elfmann skuggar Mikaela Shiffrin efter första slalomåket. Foto: TT

Svenskorna skuggar Shiffrin i slalomen i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Igår tangerade hon Stenmarks rekord.

Nu har Mikaela Shiffrin drömläge att bli ensam med flest världscupsegrar någonsin – då hon leder stort efter första slalomåket i världscupen i Åre.

Bakom sig har hon Anna Swenn Larsson som tvåa och Hanna Aronsson Elfman som fyra.

Det är upplagt för rekordkross. Under gårdagens gick Mikaela Shiffrin upp på samma antal världscupsegrar som Ingemar Stenmark (86) och väldigt lite tydde på att det skulle bli något annat än en Shiffrinvinst även på lördagen i Åre.

Och i det första åket levererade den amerikanska suveränen. Med startnummer fem gick hon i mål nästan en hel sekund före Wendy Holdener som var snabbast dittills.

”Superbra utgångsläge”

Direkt efter Shiffrin var det dags för Anna Swenn Larsson och hon gick jämnt med amerikanskan i mittpartiet och gick i mål som tvåa, 69 hundradelar bakom.

– Superbra utgångsläge, jag är jättenöjd med placeringen. Jag är nöjd med min mellandel och det är ett bra åk, men det finns mer, säger Anna Swenn Larsson till SVT Sport.

– Sen väldigt länge har jag känt mig i extremt bra form, så det är kul att få ner ett åk som inte är så speciellt men ändå vara så pass bra med.

Toppåk av Aronsson Elfman

Hanna Aronsson Elfman var inte mycket långsammare, 1,22 sekunder bakom Shiffrin var fjärde bästa tid efter första åket.

– Jag är supernöjd. Det är alltid svårt att känna om det går fort eller inte när man väl är i åket. MEn det kändes stabilt och bra så jag är väldigt nöjd, säger Aronsson Elfman till SVT Sport.

Vad säger du om utgångsläget?

– Det är sjukt bra, jag ska bara försöka sätta ett bra andra åk och inte tänka så mycket på placeringen.

Sara Hector var nia efter första åket, 1,98 sekunder efter Shiffrin.

Överraskande nog tog sig Cornelia Öhlund ner och i mål med 18:e bästa tid, med 36:e startnummer. Två åkare passerade henne, men ändå ett bra utgångsläge för 17-åringen som har en 22:a plats som bästa världscupplacering hittills.

Andra åket körs med start 13:30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.