SOK om Stockholm-OS: ”Kommer kosta noll kronor för skattebetalarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté vill se ett OS i Sverige. Nu presenteras planerna för arrangemanget och enligt SOK kommer det inte kosta skattebetalarna någonting.

Oron över hur mycket ett eventuellt OS i Stockholm skulle kosta skattebetalarna har gjort att politikerna i stan inte är positivt inställda till ett OS. Men enligt SOK:s Mats Årjes är det inget som Stockholmarna behöver tänka på.

– Det kommer att kosta noll kronor för skattebetalarna i Stockholms stad, säger han under SOK:s presskonferens.

Anledningen till att kostnaderna inte ska täckas med skattepengar är IOK:s nya ”Agenda 2020” som ska underlätta arrangemang för mindre städer. Agendan innebär bland annat att IOK står för merparten av kostnaderna.

SOK har räknat med en budget på 13,1 miljarder kronor för arrangemanget, och av det betalar IOK 8,8 miljarder.

Det som finns kvar att bekosta, menar Årjes, är genomförandet av själva spelen. I den budget som SOK lagt fram ska den kvarvarande kostnaden finansieras av: sponsorer, biljettförsäljning, licenser, handelsvaror och gästfrihet.

Men även om politikerna säger nej, kan det ändå bli ett OS. Om staden inte tvingas betala, kan politikerna inte sätta ner foten. Men det är inte så troligt att SOK tar det steget, menar SVT:s Jacob Hård.

– Jag har svårt att se att de skulle göra det med ett nej i ryggen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer