Rosie Brennan, skrällvinnare i Davos. Foto: Bildbyrån

Amerikansk skräll i damsprinten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en riktig knall på damernas sprint i Davos på lördagen. Då de nordiska nationerna saknades vann amerikanskan Rosie Brennan överraskande en tät final, före Anamarija Lampic, Slovenien och Natalia Nepryaeva, Ryssland.

I herrtävlingen vann favoriten Federico Pellegrino före Alexander Bolsjunov.

Att USA tar hem en damsprint utan Norge, Sverige och Finland förvånar inte särskilt mycket. Men att just Rosie Brennan gör det är en skräll. Hennes placering i sprintcupen de senaste fyra åren är 82-54-54-35. Men på lördagen samlade hon ihop fler världscuppoäng i sprint än vad hon gjort under alla de fyra åren.

Trots att hon bara var trea i lördagens semifinal, lyckades hon samla ihop sig och vinna 0,28 före Lampic och 0,49 före Nepryaeva.

Favoritseger

I herrtävlingen blev det en betydligt större favorit som vann. Italienaren Federico Pellegrino tog hem både kvartsfinal och semifinal med runt en halv sekund. I finalen satte han högsta fart direkt och slutade 2,13 före Alexander Bolshunov, Ryssland, som var den enda som förmådde utmana italienaren.

Ut i kvarten

Den som kanske kunde ha besegrat Pellegrino den här gången, Lucas Chanavat, Frankrike, tog sig inte vidare från kvartsfinalen på grund av ett fall.

Förutom segraren så var det världcupsdebutanten Valerio Grond, Schweiz, som gjorde störst intryck. Han kämpade sig hela vägen till final, i semin lyckades han ta sig vidare bara en hundradel före Artem Maltsev, Ryssland.

Sverige, Norge och Finland avstår tävlingarna i Davos på grund av coronapandemin.

Resultat sprint Davos

Damer

1. Rosie Brennan, USA, 2.37,36

2. Anamarija Lampic, Slovenien, +0,28

3. Natalia Nepryaeva, Ryssland, +0,49

4. Nadine Faehindrich, Schweiz, +0,53

5. Sophie Caldwell Hamilton, USA, +6,83

6. Eva Urevc, Slovenien, +15,58

Herrar

1. Federico Pellegrino, Italien, 2.17,68

2. Alexander Bolshunov, Ryssland, +2,13

3. Andrew Young, Storbritannien, +3,63

4. Gleb Retivykh, +5,11

5. Richard Jouve, Frankrike, +9,74

6. Valerio Grond, Schweiz, +17,65

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.