Hanna Falk har åkt starkt efter petningen i OS. Foto: TT.

Falk vann sprintkvalet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Falk gjorde ett strålande kval i det gnistrande solskenet i Falun. Falk, som bor i Falun, flög fram i spåret och åkte till och med förbi 15 sekunder tidigare startande Anna Haag på upploppet. Falk som startade som nummer elva vann prologen.

– Hon var knallbra. Det var två, tre stycken som gick väldigt fort men sedan var det överraskande stort avstånd bakåt och Hanna har åkt fort vilket lovar gott, säger sprinttränaren Ole Morten Iversen till SVT om Falks lopp.

Det var en bra breddinsats och Sverige har med åtta åkare till finalpasset. Då missade ändå JVM-mästaren Moa Lundgren kvartsfinalen efter att ha blivit 36:a – blott 0,73 från att gå vidare.

– Att få med åtta stycken till finalpasset är fantastiskt. Vi har lyckats bra i sprint förut men åtta är över förväntan. Det säger en hel del om hur duktiga de svenska tjejerna är i sprint, ler norrmannen som är pappa till Emil Iversen i norska landslaget.

Jessica Diggins var tvåa (+ 1,65) och Natalija Nepryajeva trea (+ 2,73).

Sprintcupvinnaren Falla långt efter

Noterbart är att vinnaren i sprintcupen, Maiken Caspersen Falla, var 7,31 efter i fristilsprologen.

Eftersom det är en minitour i Falun kom alla de bästa distansåkarna till start. Marit Björgen gjorde en imponerande insats och var 3,72 efter Falk. Charlotte Kalla gick också till finalpasset efter att ha varit 7,89 efter Falk och kan plocka bonuspoäng i eftermiddag.

Totalledaren i världscupen, Heidi Weng, gick vidare som sista åkare på 30:e plats, vilket kan vara viktigt inför avgörandet.

Finalpasset startar 12.15 i SVT1.

Svenskor till kvartsfinal i Falun:

1) Hanna Falk 2.59,88

6) Jonna Sundling + 3,80

8) Anna Dyvik 5,90

12) Charlotte Kalla 7,89

19) Maria Nordström 8,57

22) Ida Ingemarsdotter 9,38

26) Maja Dahlqvist 10,36

27) Linn Sömskar 10,67

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.