Stenmark: ”Shiffrin kommer att vinna över 100”

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn, Marcel Hirscher eller Mikaela Shiffrin? De senaste säsongerna har det spekulerats i vem som ska kunna slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 vinster i världscupen.

– Vonn har chansen men även om hon skulle slå rekordet så tror jag att Shiffrin kommer att slå det rekordet, säger Stenmark till SVT Sport.

Lindsey Vonn är närmast, hon har 78. Marcel Hirscher 53. Och Mikaela Shiffrin 41.

– Jag tror att Shiffrin kommer att slå det, absolut. Jag tror att hon kommer att vinna över 100, säger Ingemar Stenmark till SVT Sport.

Den 19 februari 1989 knep Stenmark sin sista, och totalt 86:e, världscupseger när han vann i storslalomen i Aspen.

Elva dagar senare föddes... en viss Marcel Hirscher.

– Vonn har chansen men även om hon skulle slå rekordet så tror jag att Shiffrin kommer att slå det rekordet. Men jag tror också att Marcel Hirscher kommer att slå 86 i alla fall. 

Vem gör det först?

– Det är svårt att säga, Vonn är ju inte i jättebra form nu så risken är väl att hon slutar innan... Som det ser ut nu tror jag på Hirscher.

Det anmärkningsvärda med Mikaela Shiffrin är att hon redan hunnit vinna 41 världscuptävlingar, trots att hon inte fyllt 23 år än.

– Hon åker tekniskt bra. Det är många bitar som gör att hon är bra, hon ser svårigheterna innan och kommer aldrig i svåra lägen. Hon får rent skär och kraften rakt genom kroppen, säger Stenmark.

”Frida har chans att slå henne”

Trots amerikanskans dominans, med tio segrar enbart den här säsongen, menar Stenmark att Frida Hansdotter kan utmana i OS.

– Om hon har en bana som passar henne tror jag att hon kan vinna. Visserligen är det svårt att slå Shiffrin på de flesta underlag, men det finns vissa där Frida har chans att slå henne.

Han är även positiv när det gäller André Myhrer.

– Myhrer är i jättefin form nu, jag tror att han har stora chanser på OS också. Får han bara en bana som passar honom bra tror jag att han kan vinna.

Vem eller vilka är Sveriges största guldhopp i OS?

– Lagtävlingen i alpint, där har Sverige stor chans. Annars vet jag inte. Hockey kanske?! 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.