Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Tränaren: ”Stina har slagit pers – kommit till en nivå vi tycker är bra”

Uppdaterad
Publicerad

I dag går den tidigare längdstjärnan Stina Nilsson in i sin andra säsong som skidskytt då Sverigepremiären avgörs i Idre. Enligt skyttetränaren Jean-Marc Chabloz kan vi vänta oss att hon är bättre på vallen.

– Det är lätt att säga att hon har blivit en bättre skytt, men det har hon verkligen blivit, säger han till SVT Sport.

Redan under sin första säsong visade Stina Nilsson, 28, stundvis en hög högsta nivå, men speciellt på vallen kunde det också märkas att hon är ny i sporten.

– När vi pratar grundskyttet, precision, så har hon tagit ett kliv. Hon har slagit pers och hon har kommit till en nivå som vi tycker är bra. Så det var skönt att få den stabiliteten, säger Chabloz om sommarens och höstens träning:

– Sedan har vi jobbat med hastighet, effektivitet på vallen och skiftet från skidåkningen till skyttet. Det var lite mer segt i början, men under senare delen av hösten har det bara gått bättre och bättre.

Skyttetränaren är ändå ärlig med att jämnheten fortfarande inte är det den borde vara för att hon ska tillhöra de bästa.

– Stina kan skjuta fullt på en tävling och dagen efter kan hon skjuta fyra bom. Det är fortfarande där hon är och vi måste lyfta hennes lägsta nivå hela tiden. Det är ett arbete vi gör på längre sikt.

Skidskyttepremiären sänds i Vinterstudion som har premiär i dag. Damerna startar 11.15.

KLIPP: Vem är Stina Nilsson?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.