Stockholm en av sju städer i OS-kamp 2026

Uppdaterad
Publicerad

Nu är jakten på vinter-OS 2026 i full gång och Stockholm är en av sju kandidater på startlinjen som offentliggjordes av Internationella olympiska kommittén i dag. Dessutom är fem av städerna europeiska utmanare med turkiska Erzurum som det kanske mest exotiska bidraget.
– Jag skulle bli väldigt förvånad om det går till nåt annat än Europa, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Redan i höstas meddelades intresse för att locka vinterspelen till Sverige med Stockholm som huvudort. I dag presenterade IOK de ansökningar som kommit in där Stockholm är en av sju städer.

Tre kontinenter står redo att ta emot spelen, med kanadensiska Calgary och Sapporo, Japan, som tunga tidigare arrangörer sugna på ett nytt uppdrag.

– Men Sapporo är mest intresserade av 2030. Calgary måste renovera många av sina gamla arenor och där ligger Vancouver väl nära i tiden, spekulerar Reinebo som istället ser övriga Europa som största hotet.

”Österrike blir en tuff konkurrent”

Det finns en rad utmanare till arrangemanget 2026. Både Österrike i form av Graz (”tror att de blir en tuff konkurrent”) och Schweiz med Sion som huvudort aspirerar, men där finns också ett brett italienskt grepp: Cortina d'Ampezzo ihop med Milano och Turin samt den mer avlägsna konkurrenten Erzurum.

Den turkiska skidorten, nära Svarta Havet och gränsen mot Armenien och Georgien, har arrangerat flera juniormästerskap, ungdoms-OS, flera internationella tävlingar i olika skidgrenar och är nu intresserade av ett betydligt större evenemang.

– Jag skulle inte hålla dom som vår största konkurrent, konstaterar Reinebo som tackar IOK:s nya synsätt att Sverige nu gör en seriös ansökan, i spåren av Agenda 2020, med mer hållbara spel och ett mer långsiktigt tänk.

– För oss är de många kandidaterna ett kvitto på att det är fler som precis som vi har sett möjligheterna. Att IOK har förändrat spelplanen.

Vad gäller stödet för en svensk kandidatur, både hos politiker och svenska folket, har det varit motvind, men Reinebo är ändå hoppfull.

– Jag skulle vilja säga att det är tillväxande. Ju fler som får bilden klar för sig vad det här innebär, desto större gillande får vi.

Nu vidtar ett intensivt kampanjande för de sju orterna. I månadsskiftet september/oktober är nästa steg då de intresserade blir officiella kandidater, i november presenteras koncepten i detalj och i det definitiva valet sker i samband med en IOK-session i september 2019.

”I Sverige finns allt för att arrangera mästerskap”

Stockholm är fortfarande tänkt som huvudort, med partners i form av Åre (alpint/snowboard/freestyle), Falun (backe/nordisk komb) och så internationell partner i slidingsporterna (bob/rodel/skeleton) med Lettland som ett alternativ.

I samband med världscupavslutningen i Åre uttalde sig IOK:s ordförande Thomas Bach om Sveriges möjligheter att arrangera OS.

– Sverige har inget mer att bevisa. De arrangerar så många vintermästerskap. Det finns mycket entusiasm. Det finns allt här för att arrangera mästerskap. Jag är här för att lära mig lite mer om diskussionerna och ansökan för Sverige, sa han.

Se intervjun med Bach från Åre (16 mars 2018):

Österrike (Graz)
Kanada (Calgary)
Italien (Cortina d'Ampezzo/Milano/Turin)
Japan (Sapporo)
Sverige (Stockholm)
Schweiz (Sion)
Turkiet (Erzurum)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer