Storfavoriten Johaug: ”Jag är nervös”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit samtliga lopp hon ställt upp i den här säsongen.

Men Therese Johaug tar inget för givet.

Storfavoriten är till och med ”nervös” inför hennes VM-premiär.

– Mycket kan hända i masstart. Och det är min första masstart på väldigt, väldigt länge, säger Johaug, som inte tävlat på en månad.

SVT Sports reporter Stefan Åsberg har följt förhandstippade VM-drottningen inför första VM-starten i Seefeld. En påpassad stjärna som media hårdbevakar.

Längdåkaren kan knappast vara mer favorit inför ett mästerskap. Therese Johaug har vunnit samtliga lopp hon ställt upp i den här vintern (bortsett från en 33:e-plats i sprint i en minitour i Lillehammer), och favoritskapet blev tydligt på presskonferensen inför stjärnans VM-premiär när hon fick påminna en journalist om att hon faktiskt måste tävla om guldet också.

– Jag vet att mästerskap är mästerskap. Folk höjer sig och vill åka fort. Jag tar inte guldmedaljerna för givna, säger hon till SVT Sport.

Starten i skiathlon blir också Johaugs första mästerskapsstart sedan den 18 månader långa dopningsavstängningen. Blir det guld kommer norskan få ta emot guldmedaljen av mannen som tyckte att hon skulle blir avstängd i fyra år, Fis ordförande Gian Franco Kasper.

Men Johaug ser inga problem med ett sådant möte.

– Han står säkert för det han sa, och jag står för vad jag tycker.

Se inslaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.