Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Blomquist ser positivt på Ola Strömbergs avgång. Foto: Bildbyrån

Strömberg slutar som skidchef: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Ola Strömberg slutar som förbundsdirektör på Svenska skidförbundet.

SVT:s expert Anders Blomquist ser det som positivt.

– Äntligen finns en chans att göra om och göra rätt och skapa bättre förutsättningar för svensk skidåkning att utvecklas, säger han.

Ola Strömberg har suttit på posten i sex år, men söker sig nu vidare till näringslivet.

”Det är självklart tråkigt att Ola slutar men vi är glada över att ha fått arbeta tillsammans med honom under så många år. Svenska skidförbundet har utvecklats på många sätt under hans ledarskap. Jag vill särskilt nämna hans arbete för att stärka samarbetet mellan förbundets olika idrotter”, säger ordförande Karin Mattsson i ett uttalande.

”Många beslut som har varit svåra att förstå”

SVT:s expert Anders Blomquist är inte enig och tycker att rekryteringen har varit fel från början.

– Det är ganska många beslut som har varit svåra att förstå och ganska många beslut som inte varit bra för svensk skidåkning. Det har varit en byggnation av stab, där man bygger inifrån och ut istället för att ta sikte på vad verksamheten ska ge och bygga utifrån att ge så bra förutsättningar som möjligt hela vägen. Det tycker jag har varit slående genomgående under den här perioden.

Under Strömbergs ledning skedde stora personalförändringar i förbundet under ett par år då fem personer i nyckelpositioner lämnade eller tvingades bort. Bland annat lämnade längdcheferna Jonas Peterson och Daniel Fåhreus efter en kort tid på posten 2019 respektive 2020.

Enligt källor till SVT Sport fanns det stort missnöje kring hur Ola Strömberg skötte rekryteringen av den nye längdchefen.

Strömbergs svar på kritiken

Blomquist menar att förtroendet för förbundsdirektören har varit litet.

– Ute i skidvärlden har det inte funnits något förtroende är min uppfattning. Jag tror att det är många i skid-Sverige idag som ser en möjlighet att svensk skidåkning kan ta fart igen.

Ola Strömberg har själv inte mycket att säga om kritiken som riktas mot honom. 

– Jag förstår att Anders har sina åsikter, men han har inte hela bilden och är egentligen inte insatt i hur vi jobbar på hela förbundet. Jag har sagt det tidigare också att alla har rätt till sin åsikt och sen behöver man inte hålla med, säger Strömberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.