Brassen Neymar, Frida Karlsson och Ebba Andersson. Foto: BILDBYRÅN

Studie: Längdskidåkare tål smärta bättre än fotbollsspelare

Uppdaterad
Publicerad

Vem tål mest stryk – Neymar eller Frida Karlsson?

Enligt en norsk studie klarar en skidåkare mer smärta än en fotbollsspelare.

– Jag tror inte Neymar tolererar så mycket, men det är verkligen individuellt. Vissa tolererar mycket, andra inte, säger Marit Clausen, fotbollsspelare för Rosenborg, till NRK.

En norsk studie med 71 idrottsutövare – 38 män och 33 kvinnor – visar att idrottare som håller på med uthållighetssporter klarar av smärta bättre än de som spelar fotboll.

Studien visar också att idrottsutövare är mycket bättre på att hantera smärta än en vanlig motionär.

Syftet med studien var att se skillnader i hur elitidrottare inom uthållighetssporter, fotboll och den vanliga befolkningen klarar av smärta.

– Jag hade en uppfattning om att längdskidåkare och långdistanslöpare skulle ha en högre smärttröskel. Och det var precis det vi hittade, säger Susann Dahl Pettersen, psykolog och forskare vid UiT Norges arktiske universitet, till NRK.

Hon är själv involverad inom fotboll, ridning och löpning – och är inte alls förvånad över resultatet i studien:

– Det var av en sådan karaktär att det förmodligen har betydelse. Dessutom fanns det statistiskt signifikanta skillnader. Det betyder att det knappast är en slump, säger Dahl Pettersen.

”Gilla att plåga dig”

De 71 utövarna genomgick personlighetstester där rädsla för smärta studerades.

Man gick även igenom smärtintensitet, smärtgräns och smärttolerans. Varje deltagare fick hålla handen så länge de kunde i ett glas med tvågradigt vatten. De fäste även ett värmeelement på underarmen på varje deltagare för att mäta smärta.

Marit Clausen har varit längdskidåkare, men valde i stället att satsa på fotboll. I dag spelar hon för Rosenborg i Norge.

– Som uthållighetsidrottare måste du gilla att plåga dig, och det är nog lite så med fotboll också. Om du vill slå dig in i ett topplag måste du tolerera att ha ont, säger Clausen, och tillägger:

– Jag tror inte Neymar tolererar så mycket, men det är verkligen individuellt. Vissa tolererar mycket, andra inte.

Didrik Tönseth, som både har sysslat med löpning och längdskidor, har upplevt en hel del smärta.

– I uthållighetssporter tillför du smärtan själv, det handlar hela tiden om att flytta gränsen. Hjärnan är programmerad att hålla ut, säger han.

KLIPP: Wassberg: ”Vi förlorade en halv miljon kronor”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.