Succé för Ebbas lillebror – pallen i masstarten. Foto: TT

Succé för Ebbas lillebror – nu VM-reserv på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Dagen för familjen Andersson blev lika ljus som snön som föll. Ebba Andersson inledde med att vinna 15 kilometer masstart i överlägsen stil. Lillebror Fredrik, 21, följde upp på sensationellt sätt – han blev trea på 30 kilometer masstart.

– Tuff men rolig tävling med fin körning, jämn hög fart hela tiden, säger Fredrik Andersson till SVT Sport. Jag är riktigt nöjd med en tredjeplats och ett brons.

– Båda två överraskar, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson, och refererar till Andersson och andraplacerade Jonas Eriksson, 22.

Andersson har därmed tagit ett stort kliv från förra året. Då blev han 18:e på massstarten, då i fristil.

”Otroligt inspirerande”

– Jag kände mig riktigt stark uppför och efter Smirrebacken kände jag att det börjar spricka upp och då tänkte jag att då går jag, fortsatte han.

– Det är otroligt inspirerande. Att man känner att träningen är bra och att man utvecklas.

Mot överlägsna Daniel Rickardsson fanns det dock inte mycket att göra. Till slut var unge Andersson 1,27 efter landslagssvensken.

VM-reserv på hemmaplan

– Rickardsson var riktigt stark, men vi gjorde vad vi kunde där bak, hyllar Andersson.

Efter loppet kom också ett positivt besked för Fredrik Andersson. Efter sin fina prestation på SM är han nu reserv på hemmaplan till VM i Seefeld. Han är också uttagen till världscupen i Cogne i Italien.

– Dessa U23-killar har gjort det bra på SM och även om de har en bit kvar till världseliten ser vi ett eventuellt VM-deltagande som en möjlighet för dem att se och lära inför framtiden, förklarar Rikard Grip, och pratar om Andersson samt Erik Rosjö och Jonas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.