Foto: Bildbyrån

Sundby tar ansvar – men behåller förbundets ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby tog i går på sig ansvaret för sin dopningsavstängning. Trots det finns det inga planer på att han ska betala tillbaka de pengar han fått av norska skidförbundet, som kompensation för förlorade prispengar. ”Förbundet får svara på det ekonomiska” säger han till norska Dagbladet.

När Martin Johnsrud Sundby stängdes av i somras för att att använt en för hög koncentration av astmamedicinen Ventoline tog norska skidförbundet på sig hela skulden. I går gjorde dock Johnsrud Sundby en helomvändning.

– Detta är hundra procent mitt ansvar. Det är juridiskt sett bara mitt ansvar, och det hoppas jag att ingen har missförstått heller, sa han till NRK.

Har kompenserats för prispengarna

Trots att han nu tar på sig ansvaret finns det inga planer på att han ska betala tillbaka de pengar han fått av norska skidförbundet.

Förutom den två månader långa avstängningen blev han nämligen också fråntagen 1,1 miljoner kronor i prispengar – en summa som skidförbundet sedan kompenserade honom för.

”Norges skidförbund får svara på det ekonomiska” är Johnsrud Sundbys kommentar till norska Dagbladet när frågan kommer på tal.

– Han har haft det juridiska ansvaret hela tiden. Därför blev han också avstängd. Men, det som kan skapa förvirring, är att skidförbundet tog ansvar för det konkreta medicinska rådet som gavs. Det var ju det som var grunden till att Johnsrud Sundby kom i denna situationen. Därför bestämde man sig också för den ekonomiska kompensationen, säger kommunikationschefen Espen Graff till tidningen.

Har kostat över tre miljoner totalt

Förutom prispengarna som Johnsrud Sundby fått ersättning för, har förbundet även fått stå för ytterligare kostnader i samband med ”Sundby-affären” – den totala summan landar enligt Verdens Gang på 3,3 miljoner kronor.

– Jag har inga detaljer på hur utgifterna fördelar sig, men de största utgifterna är knutna till prispengar, advokatarvode och kommunikation relaterade till det här, säger Torbjörn Skogstad, ordförande i längdkommittén, till tidningen.

”Kräver ordentlig hantering”

Det är ännu inte bestämt exakt från vilken del av verksamheten pengarna ska tas men skidförbundets generalsekreterare Stein Opsal menar att utgifterna varit nödvändiga.

– Det här är en händelse som kräver ordentlig hantering. Det krävdes omfattande dokumentation, en rad expertuttalanden och advokater med specialkompetens på det här området. Det har också krävs assistans och expertis på kommunikation och medier. Som jag ser det har det varit helt nödvändigt, säger Opsal till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer