Känslosam Sundby: ”Största segern i karriären”

Uppdaterad
Publicerad

Han startade 50 sekunder bakom Calle Halfvarsson. Men säsongens färgstarkaste åkare Martin Johnsrud Sundby körde ifatt. Och förbi. ”Det är största segern i karriären”, säger han till SVT Sport.

Det var en leende och samtidigt känslosam norrman som mötte pressen efteråt. Nu hade han lämnat dopningsavstängningen och astmadiskussionen bakom sig. Sundby vann jaktstarten i klassisk stil på 15 kilometer på hemmaplan i Lillehammer.

– Det här satt långt inne. Jag plågade kroppen maximalt idag.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Vad tänkte du när du korsade mållinjen?

– Det var en väldigt känslosam seger för mig. Jag har haft en tuff höst och det har varit en tung kamp för mig och familjen. Det här var min största seger i karriären. Även om det bara var en minitour i Lillehammer så betydde detta allt för mig, säger han med darr på rösten.

Du rycker mot slutet. Sen orkar ingen hänga med.

– Jag måste ju testa mina styrkor. Visst, det är en lång backe, men det var min chans att ta hem segern. Jag provade att sätta högsta fart och fick tio sekunder ner mot stadion. Kroppen svarade bra idag.

Vad betyder det att åka i Lillehammer?

– Det är fantastiska banor här. Jag har många fina minnen och har vunnit här förr, så det var en stor seger idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet