• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sundling och Ribom – längdlandslagets nya superduo: ”Fint att vi kan pusha varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnbästisarna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har valt att stå utanför längdlandslaget. Då har en ny superduo tagit plats i det blågula rampljuset – Jonna Sundling och Emma Ribom. Och för Ribom har vänskapen med sprintdrottningen betytt mycket för utvecklingen.  

– Jag har ju ett projekt att försöka matcha henne på våra impulser, säger Ribom till SVT Sport.

De är klubbkompisar i Piteå Elit och kollegor i det svenska landslaget – under försäsongen har Jonna Sundling, 27, och Emma Ribom, 24, dessutom intensifierat sitt samarbete genom att åka på egna höghöjdsläger tillsammans. Det första gick till italienska Lavazè i juli, det andra till italienska Toblach i oktober. 

– Under förra säsongen var vi mycket på höjd eftersom OS gick på höjd. Det var någonting som både jag och Jonna trivdes väldigt bra med. Så i våras var vi överens om att det var någonting som vi ville lägga tid på. Och jag tycker att det har varit ett himla fint upplägg med många fina träningsdagar tillsammans, säger Ribom till SVT Sport.

Sundling tror på genombrott för Ribom

– Det är väldigt bra att ha någon som vill samma sak som en själv, så det var väldigt trevligt att ha sällskap där, säger Sundling, som spår att Ribom kan få sitt stora genombrott kommande VM-säsong.

– Ja, det är absolut mycket möjligt. Man har ju sett vad hon har presterat tidigare. Hon har ju potential, så det blir spännande att se. 

Du har ju lite inside info också från era träningspass...?

– Ja, men hon har sett stark ut.

För Ribom, som har en andraplats i sprint som bästa resultat hittills i världscupen, har det betytt mycket för utvecklingen att träna tillsammans med Sundling, en av världens bästa skidåkare.

”Väldigt roligt vid sidan om”

– Det är klart att det betyder jättemycket. Sedan är ju jag och Jonna så goda vänner, så jag tycker det är fint att vi kan pusha varandra så på träning och få till så bra träningspass tillsammans. Men sedan att vi verkligen kan ha den här goa stämningen och ha väldigt roligt vid sidan om, det tror jag betyder jättemycket. 

Nästan mer än att träna tillsammans, eller?

– Ja, men jag tror ändå att det har en stor betydelse att kunna släppa träningsbubblan och skidbubblan när man är hemma och sitter vid middagsbordet, det behöver inte vara på hela tiden. Det är vi väldigt duktiga på och det tror jag är viktigt. 

Just skidåkningsmässigt, finns det något hos Jonna Sundling som du har plockat upp eller försökt ta efter?

– Ja, Jonna är ju väldigt snabb och stark och jag har ju ett projekt att försöka matcha henne på våra impulser eller snabbhetsdrag som vi kör. Där tycker jag att hon är riktigt duktig.  

Hur går det med den matchningen då?

– Jo, men det är några tajta dueller, det är det. 

Har du vunnit någon?

– Jo, men jag har någon seger, det tror jag. Den var skön, den kommer jag bära med mig.

KLIPP: Riboms segerdrag: byggt en egen VM-bana i Östersund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Ribom berätta om sin egen bana. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.