Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Anger och Halfvarssons svar till Petter Northug: ”Världscupen kommer alltid vara störst”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug har beskrivit utvecklingen inom den traditionella skidåkningen som ”skrämmande” och tror att långloppscupen går en ljusare framtid till mötes.

Men åtminstone tre av landslagsåkarna delar inte den bilden.

– Världcupen kommer alltid att vara det största, säger Edvin Anger till SVT Sport.

Det var tidigare i juni som norske skidlegendaren Petter Northug uttryckte sin oro över den traditionella längdskidåkningen och menade att långloppscupen kommer att utmana världscupen.

– Jag tror att långloppscupen har blivit populär för att många tycker det är spännande att kolla på lopp som man själv är en del av, och vara en del av ett stort sammanhang, där blir världscupen väldigt litet, sa Northug till SVT Sport.

Team med stort kapital

William Poromaa tar resonemanget med en nypa salt. 

– Det tror jag väl inte. Det är väl för att han är där och åker som han vill höja det. Det är nog lite ”marketing” i det där. Jag tror inte att det ser jättemörkt ut för längdskidåkningen, säger han.

Edvin Anger är inne på samma spår men ser ändå en fara med långloppscupen.

– Är du precis under världscupen och får frågan från ett långloppsteam så tror jag att du tar chansen. Det är nog det som är lite faran. De är offensiva och det är stora företag som är teamen och det är väldigt stort kapital i teamen. Samtidigt tror jag att världscupen alltid kommer att vara det största.

Halfvarsson: ”Vi behöver inte skrämmas”

Calle Halfvarsson:

– Jag har dålig koll på hur populärt det är med långloppscupen. Men i mina ögon är den väl ganska långt ifrån världscupen än så länge. Jag vet inte riktigt om vi behöver skrämmas av långloppscupen än, men den går framåt och vi har kanske stagnerat och står och stampar lite på samma ställe.

Vad måste göras?

– Det är väl en uppgift för Fis (Internationella skidförbundet) så lart. Det finns väl olika grejer som måste justeras i tävlingar. Det har uppenbarligen inte gått framåt. De kommer med olika idéer ibland men jag tror inte att det varit rätt grejer. Jag vet inte, det är svårt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.