Svaret till Wiberg: ”Tränarna har en väldig glöd och passion”

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Wiberg kritiserade det alpina landslaget och eftersöker en Wolfgang Pichler.

Men den alpina chefen Tommy Eliasson Winter håller inte med om kritiken mot herrsidan.

– Våra tränare har en väldig glöd och passion, säger han till SVT Sport.

Efter att André Myhrer lagt skidorna på hyllan lyser framgångarna inom teknikgrenarna slalom och storslalom på herrsidan med sin frånvaro. Det pågår en generationsväxling och Wiberg vill se en stark ledare som coachar åkarna fram till att bli fullvärdiga världscupåkare.

– Herrsidan saknar en Wolfgang Pichler. En som är 100 procent passionerad över sin idrott och som kan tillföra och överföra det på sina åkare, säger hon.

Men Tommy Eliasson Winter är oförstående till kritiken.

– Jag vet inte riktigt exakt vad hon frågar efter. Vi har samma ledarstab i år som vi hade ifjol och det blir problematiskt när man pratar svepande om det. Jag vet inte hur mycket insyn hon har i hur de jobbar till vardags. Ola Masdal har varit hemma 13 dagar sedan vi drog igång i augusti. Våra tränare har en väldig glöd och passion, säger han.

Dessutom säger Wiberg att man tappat bort den nya generationen på grund av att man varit bortskämd med framgångsrika åkare som exempelvis OS-guldmedaljören André Myhrer och Jens Byggmark.

– Det handlar snarare om resurser. När vi hade så många duktiga var det svårt att fylla på bakifrån eftersom det tog mycket kraft att hålla åkarna levande och konkurrenskraftiga. Vi fick rikta kraften dit, säger Tommy Eliasson Winter.

Saknas det en Wolfgang Pichler på den alpina sidan?

– Vi har definitivt den typen av tränare. De kanske inte syns medialt på samma sätt som Wolfgang, men de jobbar över 200 dagar om året och tänker på det vi gör varje sekund. Jag håller med om att det behövs den typen av ledare som är helt uppslukad av sin verksamhet i tävlingsvärlden, men vi har såna tränare.

Skulle du vara sugen på att värva Pichler?

– Wolfgang är fantastisk på många sätt och värld all beundran. Det skulle vara en dröm om han skulle repa sig från sjuksängen. Men skämt åsido, jag tror inte han har så mycket utförsåkning i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.