Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska stafettherrarna blev tvåa i Hochfilzen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensk succé i skidskyttestafetten – efter stora rockaderna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige revanscherade sig från tiondeplatsen i Kontiolahti – när man blev tvåa i stafetten i Hochfilzen.

Framgångsreceptet var stora taktiska rockader.

– Man är så jäkla fågel eller fisk så det var grymt skönt med lite revansch i dag, säger Peppe Femling som fick byta till tredjesträckan.

I säsongens första stafett i Kontiolahti var Sverige borta från topplaceringarna redan efter Peppe Femlings första sträcka och var nästan tre minuter efter i mål. En flopp, enligt skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

Nu valde man att ruska om i laget och göra tre förändringar.

– Jag tror att alla skärpte sig lite extra. Det var ingen nackdel att vi skiftade, säger Martin Ponsiluoma.

Den första förändringen i laguppställningen att starta med Jesper Nelin. Skiftet visade sig lyckat, då Nelin hade snabbaste åktid på sträckan och växlade in Sverige som tvåa bakom Norge – endast tio sekunder efter.

– Jag tog mig igenom utan några värre grejer. Två extraskott är väl helt okej, säger Nelin till SVT Sport.

Snabba skidor

Ponsiluoma som vanligtvis åker tredjesträckan tog över och fortsatte att vara snabbast av alla i spåret. Trots fyra extraskott åkte han ikapp Norge på sin slutrunda och skickade ut Peppe Femling endast sekunder bakom Italien i tät.

På tredjesträckan kunde inte Femling hålla Johannes Thingnes Bös fart, men fick till det desto bättre på skjutvallen. Ett extra i första och fullt i andra. Vid växling var Sverige trea, dryga minuten upp till Norge.

”De ska vara en annan division”

En stark insats som kändes extra bra för Femling.

– Det känns bra. Jag åkte samma sträcka som Bö och Jaqcuelin och de ska ju vara en annan division. Att jag får åka med Jaqcuelin idag det betyder mycket, säger Femling.

Sebastian Samuelsson var säkerheten själv både på skidorna och med geväret. 25-åringen behövde endast använda ett extraskott och säkrade andraplatsen bakom Norge. Marginalen upp till grannarna från väster blev 20 sekunder. Tyskland slutade trea.

– Jag var stressad på slutet det måste jag säga. Men jag är mest nöjd med att jag var så stabil på vallen, säger Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.