Foto: Bildbyrån

Svenska åkarnas kritik: ”Här måste Fis tänka till”

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson och Jens Burman hade stora problem i dagens 15 km masstart som inledde Tour de Ski. Båda blev uttryckta från banan och var märkbart irriterade på det internationella skidförbundet efteråt.

– Dom måste ju tänka till här Fis, jag fattar inte, det går inte, säger Burman till SVT Sport.

Burman slutade 21:a och Halfvarsson 37:a i den inledande 15 km av Tour de Ski. Efteråt berättade båda att loppet var svårkört och kritiserade Fis ordentligt.

– Man ska ligga topp fem hela tiden och hålla de placeringarna. Det går ju inte annars, det är för trångt. Det är upp och smälla stavar hela tiden, det går inte att åka där bak. Jag tycker det small stavar hit och dit och folk krokade i. Det är för smal bana att köra masstart på, de måste ju tänka till Fis, jag fattar inte, det går inte, säger Burman.

Tour de Ski

– Det var stimmigt där ute. Det var kamp om positionerna och det kändes som jag kom fel hela tiden. Det blir trångt när det är skejt och ganska smal bana i övrigt, då blir det trångt. Ska man köra en masstart i början ska man köra den i klassisk stil. Men det är lika för alla, men det är klart det kunde blivit mer harmonsiskt i ett klassiskt lopp.

Både Burman och Halfvarsson hamnade utanför banan.

– Jag var ordentligt illa ute i en kurva, jag var inte beredd att det skulle vara så skarp. Jag har åkt den innan men då har jag inte gjort det med 20 personer till. Nu flög jag ut från banan men lyckades ta mig tillbaka, säger Halfvarsson.

– I en kurva blev jag uttryckt, men det gick bra, säger Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet