Mona Brorsson var långsam på skyttevallen. Foto: Bildbyrån

Svenska damerna fyra i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutade fyra i damernas stafett i Ruhpolding. Men trots den framskjutna placeringen var de aldrig riktigt nära en pallplats efter nio extraskott.

Bra fart i spåren men desto långsammare på skyttevallen. Så kan man summera de svenska skidskyttedamernas insats i lördagens stafett.

Sverige var aldrig riktigt nära att hota om en pallplats inför storpublik i tyska Ruhpolding. Anna Magnusson inledde stabilt och lämnade över till Mona Brorsson efter totalt tre bom.

– Det känns som jag åkte bra, men det är lite synd att de smiter ut i skyttet. Men i det hela är jag nöjd, säger Magnusson till SVT Sport.

”Kall om händerna”

Brorsson noterades för en bom i det första skyttet men tog lång tid på sig, 43 sekunder. I det andra strulade hon till det med sitt extraskott och tvingades ladda om två gånger för att få ned den sista pricken.

Brorsson växlade till Linn Persson som sexa, med drygt 40 sekunder upp till pallen. Persson sköt tre bom totalt och hade sedan ett tungt sista varv där dyrbar tid tappades. Hanna Öberg hade därför nästan en minut upp till tredjeplatsen när hon gick ut.

– Jag var väldigt kall om händerna så jag kände inte jättemycket när jag sköt, säger Persson.

Öberg säkrast på vallen

Och trots att Öberg träffade nio av tio skott och stod för en stark insats så blev det inte spännande.

Sverige kom till sist på en fin fjärdeplats, en dryg minut från pallen, i en stafett där Frankrike vann. Norge slutade tvåa, elva sekunder bakom, och Tyskland trea.

– Det är klart godkänt på skjutvallen och jag är ändå nöjd med min sträcka i dag, säger Öberg.

Vad säger du om totalt nio extraskott?

– Det är väl där någonstans man brukar ligga på en stafett. Men vi skulle behövt någon mindre för att vara med i täten i dag. Jag tycker ändå vi gör det bra. Det är tre riktigt starka lag som är före oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.