Svenskans mardrömsavslutning på Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Tour de Ski-debutanten Louise Lindström fick en mardrömsstart på den sista etappen. 21-åringen kraschade tidigt – och hade inga krafter kvar när klättringen väl började.

– Det var ingen rolig upplevelse i dag, säger hon till SVT Sport.

Louise Lindström låg på en 20:e plats totalt, fem och en halv minut efter ledaren Natalja Neprjajeva, inför den sjätte och sista etappen.

Men svenskan skulle halka ned till 35:e plats när tävlingen väl var över. Vid den första mellantiden vid 2,3 kilometer var Lindström hela 42 sekunder bakom Johanna Hagström i täten. Anledningen var en krasch tidigt i loppet.

Tour de Ski

– Det var första utförsbacken och det var trångt. Mina skidor försvinner under mig och helt plötsligt ligger jag i snön och hela startfältet åker förbi mig. Jag får ta mig själv fram till backen, berättar hon för SVT Sport.

Hur tar man sig vidare från en sådan händelse?

– Det är svårt. Jag får en tuff resa och jag får aldrig kontakt med klungan förrän i botten på backen och då har jag slösat all min energi på att ta mig dit. Jag förstör väl hela loppet efter en kilometer ungefär.

”Jag vill hem”

När Lindström till slut lyckades kämpa sig över mållinjen bröt hon ihop och tröstades av de svenska ledarna på plats.

– Jag vill hem och tävla av mig lite till innan jag kan släppa det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet