Ebba Andersson totaltvåa i touren – kom inte ikapp Neprjajeva

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson stod för en bra insats på den avslutande etappen av Tour de ski. Men hon fick nöja sig med en andraplats i totalen – hon lyckades inte köra in försprånget till totalsegraren Natalija Neprjajeva.

– Det var en stökig väg fram till backen och tajt om positionerna, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

I förra årets Tour de Ski var Ebba Andersson starkast i den avslutande klättringsetappen. Och inför dagens årets sista etapp fanns förhoppningar om att hon skulle kunna köra in den dryga minuten (1,12) hon hade upp till ledande ryskan Natalija Neprjajeva.

Andersson drev på tempot under den avslutande klättringen, men tidsavståndet ner till ryskan var för stort och krympte ”bara” ner till 47 sekunder.

Tour de Ski

– Det var en stökig väg fram till backen och tajt om positionerna och det gällde verkligen att vara på hugget för att inte bli av med den positionen man hade, säger Andersson.

Kort före målgång passerades hon av Heidi Weng. Norskan slutade trea totalt.

– Jag försökte hålla hennes rygg men jag saknade det sista för att hänga på henne. Så det är bara att gratulera henne till den här segern.

Under klättringen fick Andersson stöd av av familjen som var på plats i monsterbacken.

– I och med att det gick sakta uppför så hade jag betydligt större möjligheter att ta in vad som skreks vid sidan om. Jag är jättetacksam för hejarropen jag fick av dem.

KLIPP: Hör intervjun med Ebba Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet