Svenskarna svek i Östersund: ”Jag såg knappt något”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna sköt bort sig på förmiddagen.

Sedan gjorde de svenska herrarna samma sak och var långt efter i världscuppremiären i Östersund.

– Sex bom är underkänt så klart, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

De svenska damerna hade stora problem på skjutvallen underförmiddagen.

Det hade de svenska herrarna också.

Svenske favoriten Sebastian Samuelsson öppnade starkt i spåret, men sköt två bom i första liggande skyttet. Han sköt fullt i andra skyttet, men hoppet om en bra placering dog efter två nya bom i tredje skyttet. Totalt slutade han på sex bom i tävlingen.

– Jag har inget bra svar (vad som hände i första skyttet). Jag ser inte riktigt i dioptern, jag vet inte om den har frusit igen. Jag såg knappt något. Jag ska inte skylla på det men det var svårt. Det var lite is helt enkelt. Sex bom är underkänt så klart, säger Sebastian Samuelsson.

För Martin Ponsiluoma gick det ännu sämre. Guldmedaljören från VM i Pokljuka sköt hela åtta bom i premiären.

– Det var inte alls vad jag ville på vallen. Tuff start och det blev inte bättre, det var tråkigt. Det fortsatte med bom och det var inte så kul. Men skidåkningen funkade bra och det är positivt. Jag fattar inte varför det blir så många bom i stå, säger Ponsiluoma till SVT Sport.

Jesper Nelin bäste svensk

Bäste svensk var istället Jesper Nelin som slutade på en tolfte plats. 29-åringen sköt fullt i liggande skyttet men drog på sig totalt tre straffminuter i det stående skyttet.

– Det var ett ganska bra kvitto. En skön start, bra trygghet i skyttet. Inget superresultat men absolut godkänt, säger han efter loppet.

Vann gjorde Sturla Holm Laegreid i överlägsen stil. Norrmannen var en av få som sköt felfritt och vann före landsmannen Tarjei Bö och Simon Desthieux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.