Olle Dahlin, ordförande i Internationella skidskytteförbundet, reser i dag till Ryssland. Foto: TT.

Svenske ordföranden reser till Ryssland: ”Sportvärldens ögon på oss”

Uppdaterad
Publicerad

I september blev Ryssland nedröstat som fullvärdig medlem i Internationella skidskytteförbundet.

I dag reser ordföranden Olle Dahlin till Moskva med krav som nationen måste uppfylla för att få tillbaka sin fullvärdiga status.

– Det är ett otroligt viktigt möte och vi har sportvärldens ögon på oss nu, säger Dahlin till SVT Sport.

I somras blev Olle Dahlin ny ordförande i Internationella skidskytteförbundet.

På ett kongressmöte i september beslutades det att Ryssland inte blivit godkänt som fullvärdig medlem i IBU. Landets medlemskap blev nedgraderat till ”provisoriskt” i december förra året efter dopningsskandalen, där två ryska skidskyttar blev avstängda.

Sedan dess har det legat högt upp på IBU:s och Olle Dahlins dagordning att ställa iordning kriterier som Ryssland måste uppfylla för att få tillbaka sin status.

I dag reser svensken till Moskva för att träffa det ryska skidskytteförbundet, den ryska olympiska kommittén samt landets anti-dopningsbyrå Rusada på ett möte som kommer äga rum imorgon, torsdag.

– Nu har vi i styrelsen satt upp kriterierna för att de ska bli fullvärdiga medlemmar. Det vill jag nu presentera öga mot öga och inte bara skicka över ett mejl. Sedan har jag också ett önskemål om ett brett deltagande från rysk sida nu för att få genomslag på kriterierna, säger Olle Dahlin.

”Måste göra sin hemläxa”

Kan du berätta vilka kriterier du har?

– Nej, det kan jag inte. Det är med full respekt mot ryska skidskytteförbundet, som vi ska presentera kriterierna för nu. Sedan kommer vi presentera kriterierna när vi gjort det.

Vad ser du för utsikter på att det är kriterier som de (Ryssland) kan stå bakom och acceptera?

– Jag vill inte alls kommentera det i nuläget. Jag vill presentera detta för dem.

Men jag kan tänka mig att du är hoppfull med tanke på att du ändå reser dit?

– Ja, de är ju en stor och viktig medlem i internationella skidskytteförbundet så det är klart att vi på sikt önskar att de kommer tillbaka. Men samtidigt måste de göra sin hemläxa. 

Den svenska ordföranden menar också att IBU inte kommer kompromissa på sina kriterier.

– Det är ett otroligt viktigt möte och vi har sportvärldens ögon på oss nu som följer detta med stort intresse om vilka kriterier vi lägger fram mot RBU.

Detta gäller för en provisorisk medlem

Som provisorisk medlem kan du inte nominera till styrelsen, du kan inte ge motioner till kongressen och du kan inte rösta på kongressen.

I IBU är 53 av 54 medlemmar fullvärdiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.