Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska U23-laget med Truls Gisselman, Moa Hansson, Gustav Kvarnbrink och Louise Lindström tog silver. Foto: SVT

Svenskt chocksilver i U23-VM: ”De har överträffat sig själva”

Uppdaterad
Publicerad

Mixedstafetten i U23-VM utvecklade sig till en riktig rysare.

När åkarna närmade sig upploppet hade fyra lag chansen att ta hem guldet.

Sverige fick nöja sig med ett silver efter att ha förlorat spurtduellen mot Frankrike.

– En fantastisk insats av det svenska laget, varje åkare har överträffat sig själv, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Inför loppet handlade det mesta av försnacket om att det fanns två medaljer att kämpa om bakom den förväntade vinnaren Norge som ställde upp med hela tre individuella världsmästare i sitt lag.

Men det var fler som ville ha ett ord med i laget. Sverige bland annat, som låg på en andraplats efter halva loppet efter att Louise Lindström avslutat sin sträcka bra och Gustav Kvarnbrink stått för en fantastiskt fin andrasträcka.

– Vi vet att han är stark men det här var sensationellt, säger SVT:s kommentator Niklas Nord efter att Kvarnbrink plockat in en hel del tid på den överlägsne norske vinnaren från masstarten, Jonas Vika.

– Det är fruktansvärt imponerande. Jag saknar ord, säger landslagstränaren Mattias Nilsson till SVT Sport.

”Det såg mörkt ut för henne”

På tredjesträckan fortsatte Moa Hansson på den inslagna spåret. Efter en stark insats växlade hon i ledning tillsammans med Schweiz, Italien och Tyskland.

– När det gäller som mest då är Moa Hansson som bäst. Det såg mörkt ut för henne ett tag men hon lyckades hitta tillbaka in i loppet och knyta ihop säcken, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

På sistasträckan gjorde Truls Gisselman det riktigt bra och när upploppet nalkades befann han sig i en spurtduell med Frankrikes Gaspard Rousset, som han tyvärr förlorade efter att ha tvingats ta en längre sväng in mot den sista rakan.

– En fantastisk insats av det svenska laget, varje åkare har överträffat sig själv, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Den svenska tränaren Mattias Nilsson var givetvis glad och nöjd med sina adepter.

– Alla gör otroliga sträckor utifrån sina förutsättningar. Jag är fantastiskt glad och positivt överraskad, säger Nilsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.