Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige ger klartecken: Tävlar i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska skidförbundet har bestämt sig:

De kommer att tävla i Tour de Ski.

– Det är ett enormt arbete som har gjorts för att kunna minimera risken för att utsättas för smitta på väg mot Tour de Ski, säger Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhreaus.

På grund av coronapandemin har både Norge och Sverige valt att stå över längdskidornas världscuptävlingar i både Davos och Dresden. Norge har dessutom tackat nej till Tour de Ski.

Men tävlingen, som startar i schweiziska Val Müstair den 1 januari, kommer att ske med svenskt deltagande. Det beslutet lämnade det Svenska skidförbundet på fredagsförmiddagen.

Tour de Ski

– Det är ett enormt arbete som har gjorts för att kunna minimera risken för att utsättas för smitta på väg mot Tour de Ski. Vi vet att intresset för att se de svenska åkarna är stort, lika stor är önskan från laget att få komma iväg och därför känns det fantastiskt skönt att vi hittat en lösning, säger Daniel Fåhreaus på skidförbundets hemsida.

”Har arbetat hårt”

Landslaget kommer att resa till en flygplats nära Val Müstair i ett eget flygplan.

– Vi har arbetat hårt med att minimera riskerna för att få in smitta i truppen. Fis (det internationella skidförbundets) förändringar på plats och vår egen planering för resa, boende och transporter på plats har nu justerats så pass mycket att jag kan känna mig trygg i att ge klartecken för laget att åka, säger landslagslägaren Per Andersson.

ARKIV: Här slår Kalla igenom på Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet