Trots kritiken: Sverige härmade den norska kuppen

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan var förbundskapten Rikard Grip kritisk till att Norge hade fler vallatestare ute i spåren än det antal man blivit tilldelat. Vid dagens tävlingar i Toblach gjorde Sverige detsamma. ”Vi vill också försöka skapa de bästa förutsättningarna för oss”, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

Varje nation har ett visst antal västar tilldelat för att skicka ut ett bestämt antal vallatestare i spåren. Men vid världscuppremiären i Ruka i slutet av november hade norske vallachefen Knut Nystad en väst med texten ”GBR” – en av Storbritanniens västar.

Förbundskapten Rikard Grip var kritisk till det och ansåg inte att det var rimligt att man kunde kringå reglerna.

– Det är orimligt kan man tycka. Man sätter regler och det första man kan göra är att gå undan dem.  Så det blir väl lite märkligt, sa han då.

Hjälper dansk åkare

Vid dagens tävlingar i Toblach gjorde det svenska teamet detsamma och använde en dansk väst.

– Det är en dansk kille som tävlar och förra helgen hjälpte vi honom med dryck och tidtagning och såg till att hans skidor var vallade. Han får samma service som de svenska åkarna, säger Grip till SVT Sport och fortsäter:

– Det handlar inte om att vi ska få västarna utan vi kommer att hjälpa honom hela vintern. Men givetvis ger det oss möjligheten att när vi är i behov av västarna så kan vi använda dem.

Är det en konsekvens av att Norge tog hjälp av Storbritannien?

– Vi vill också skapa de bästa förutsättningarna för oss, Norge gjorde absolut inget fel. Det här är förutsättningarna som gäller och som vi jobbar efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.