Foto: Bildbyrån/SVT

SVT-experten åker 1300 mil med tåg till världscuptävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare skidskytte-stjärnan Björn Ferry tar sin strid för klimatet till en ny nivå i vinter.

SVT-experten väljer att ta tåget från Storuman till tävlingarna i Italien och Slovenien.

– Det tar ungefär två dagar att ta sig dit och två att ta sig hem, säger han till SVT Sport.

Björn Ferry ska jobba i Pokljuka, Slovenien i december och i Antholtz, Italien i januari. Lägg till en ”liten” utflykt till Oslo-tävlingarna i mars och SVT:s expertkommentator kan se fram emot cirka 1300 mil på tåget under skidskyttesäsongen.

– Jag har inte flugit på snart två år men nu kom jag till punkten att antingen säga upp mig eller ta mig till tävlingarna utan att flyga, säger Björn Ferry till SVT Sport.

Varför gör du det?

– Vi satte upp som familjemål för några år sedan att bli fossilfria år 2025 så jag måste ta konsekvenserna av mina mål. Vi vill undersöka om den hållbara livsstilen finns och är eftersträvansvärd.

Kan lägga ned kommenteringen

Tillsammans med frun Heidi Andersson har Ferry delat med sig av sin klimatsmarta livsstil i SVT-serien ”Storuman forever”.

Nu ska han ta tåget på egen hand genom Europa.

– Jag har ju ett dygn i Sverige innan jag kommer ut ur landet. Så kan jag komma långt ut i Europa är det en rätt bra inspirationskälla till många andra.

Att ta tåget inrikes är en självklarhet, men 40-åringen har aldrig åkt på räls genom Europa.

– Känns det för besvärligt kommer jag skita i att kommentera och göra annat. Det är inte aktuellt att ta flyget för att det är bekvämt.

”Tackar nej oavsett hur mycket de betalar”

Har du beslutat att aldrig flyga igen?

–  Tanken är att inte flyga över huvud taget. Skulle jag bli akut sjuk kan det bli aktuellt, men ber någon mig föreläsa i Rom om två dagar tackar jag nej oavsett hur mycket de betalar.

Så inga semesterresor till Thailand?

– Det är inte troligt. Men jag reserverar mig eftersom det kan bli elflygplan eller någon liknande lösning i framtiden, säger han och fortsätter:

– Det jag gör måste egentligen hela världen göra samtidigt. Men det kommer ju inte hända förrän det tillkommer någon form av lag kring det.

Van vid att bli idiotförklarad

Den före detta OS-guldmedaljören undviker nattåg för bekvämlighetens skull. Hur folk reagerat på hans reseplanering?

– Det vanliga är att man blir lite idiotförklarad. Klart man ifrågasätta tiden det tar.

Du måste verkligen brinna för skidskytte fortfarande.

– Alltså... Jag tycker det är roligt och intressant men lägger man ned skidskytte skulle ingen människa bry sig, det är inte viktigt för mänskligheten.

Så vad ska du göra med all tid på tåget?

– Läsa och lyssna på poddar. Jag brukar alltid använda restid till att förkovra mig.

Vad läser du?

– Om biologi, skogsbruk... Och mycket annat.

”Fan den där Ferry, han drog i gång något”

Ferry berättar om sina drivkrafter – och drömmar.

– Oavsett hur det går med klimatet på längre sikt bör vi göra allt vi kan. Med insikten jag fått är det svårt att motivera att min tid skulle vara så mycket mer värd än andra personers barn.

– Kanske kan man titta tillbaka och säga ”Fan den där Ferry, han drog i gång något”.

Fotnot: Milantalet är beräknat på en populär GPS-tjänsts kortaste sträckor för bilkörning mellan orterna. Tågsträckorna kunde verktyget inte räkna ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.