Calle Halfvarsson och Ida Dahl deltar i Klarälvsloppet. Foto: Bildbyrån

SVT sänder Klarälvsloppet

Publicerad

Klarälvsloppet sänds direkt i SVT.

Flera stora stjärnor kommer att göra upp om ”sommarens Vasalopp” i Sveriges längsta rullskidslopp.

– Det här blir en perfekt uppvärmning inför vintersäsongen, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Nu är det klart att SVT och norska NRK direktsänder Klarälvsloppet söndagen den 1 oktober. Rullskidloppet benämns bland många som ”sommarens Vasalopp” och är Sveriges längsta rullskidlopp, hela 90 km. Världseliten i långlopp står på startlinjen tillsammans med flera åkare från längdlandslaget för att göra upp om segern.

På långloppssidan ser vi namn som Emil Persson, Alvar Myhlback, Andreas Nygaard, Max Novak, Karstein Johaug, Stian Hoelgaard och Petter Northug i herrklassen. På damsidan ser vi bland annat Ida Dahl, Silje Öyre Slind, Jenny Larsson, Hanna Lodin, Karolina Hedenström och Linnea Johansson.

Många stjärnor deltar

Sedan tillkommer bland andra William Poromaa, Calle Halfvarsson och Marcus Grate på herrsidan.

Även skidskyttarna kommer var med i loppet och från landslaget så kommer Peppe Femling, Mona Brorson och Malte Stefansson ställa upp.

Utöver världselit deltar flera hundra motionärer som tar sig an utmaningen att köra genom det natursköna landskapet på den numera asfalterade banvallen. Klarälvsloppet Rollerski 90K är en del av Ski Classics samt även seedningsgrundande till Vasaloppet. 

– Det här blir en perfekt uppvärmning inför vintersäsongen. Vi tror att publiken kommer uppskatta att se många av vinterns största stjärnor tävla mot varandra, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

– Målet har från början varit att lyfta fram detta fantastiska rullskidlopp ut i SVT samt vidare till NRK och nu har vi äntligen uppnått det vilket givetvis känns helt overkligt bra, säger Klarälvsloppets vd Glenn Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.