Sarah Lewis avsattes som generalsekreterare för det internationella skidförbundet, Fis. Foto: Bildbyrån

SVT Sport avslöjar: Därför avsattes Fis generalsekreterare

Uppdaterad
Publicerad

I fredags röstade det internationella skidförbundets styrelse bort generalsekreterare Sarah Lewis med omedelbar verkan. Nu kan SVT Sport berätta att orsaken var att man från styrelsens sida upplevde att hon lagt tid och resurser på en kandidatur till ordförandeskapet medan hon varit generalsekreterare.

Då det internationella skidförbundet (Fis) på fredagskvällen kommunicerade ut nyheten om att 55-åriga Lewis hade avsatts så hade man med en formulering om ”total brist på förtroende” i pressmeddelandet.

Man angav ingen orsak och på måndagskvällen tog man bort den meningen från sin hemsida.

Nu kan SVT Sport berätta varför styrelsen röstade bort den brittiska generalsekreteraren som suttit på sin post sedan år 2000.

Klar majoritet

I juni nästa år avgår schweizaren Gian-Franco Kasper efter 23 år som ordförande för det internationella skidförbundet.

Enligt källor till SVT Sport vill Lewis efterträda Kasper som ordförande och orsaken till att hon avsattes var att hon i över ett års tid har använt tid och resurser till sin kandidatur, samtidigt som hon varit generalsekreterare. Från Fis-styrelsens sida ser man det som olämpligt och orättvist mot övriga kandidater.

De kandidater som redan är nominerade är schweizaren Urs Lehmann och den svenske miljardären Johan Eliasch, som har nominerats av Storbritannien. Även Mats Årjes, är vice ordförande i Fis och ordförande för Sveriges olympiska kommitté, har uttryckt sitt intresse för ordförandeskapet.

Nuvarande ordförande Kasper och Lewis har jobbat sida vid sida i cirka 20 år, men den senaste tiden har deras relation blivit sämre. Då Lewis röstades bort föll rösterna 15-1 till förmån för avsättandet.

Enligt SVT Sports källor har Lewis ännu inte gett upp att bli ordförande i Fis.

Årjes: ”Det finns goda skäl”

SVT Sport har varit i kontakt med Mats Årjes som, likt övriga styrelsemedlemmar, avböjer att kommentera.

– Jag kan egentligen inte säga något. Ingen av de som sitter i styrelsen ska eller kan säga något. Det är som vilken styrelse som helst. Det är ett personalärende som måste hanteras av arbetsgivaren, det vill säga Fis, säger han och fortsätter:

– Det finns goda grunder och goda skäl till att avsluta kontraktet. Sedan går allt vidare i normal tappning igen.

Vilka var de goda grunderna?

– Det vill, kan eller får inte jag kommentera.

SVT Sport har även varit i kontakt med Fis som säger att ingen där ger intervjuer angående Lewis. Lewis själv har avböjt att kommentera innan en juridisk process är avklarad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer