Hanna Öberg till vänster och fluorvalla till höger. Foto: TT

Beslutet: Fluorvallaförbudet skjuts ett år på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

De internationella vintersportförbunden inom längdåkning och skidskytte skjuter upp förbudet mot att använda fluorvalla den kommande säsongen. Förbudet ska gälla först från och med nästa säsong, 2021-22.

”Tillförlitligheten går inte att garantera”, säger internationella skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin.

– Utifrån allt som sagts och vad vi varit med om så känns det som det kloka beslutet. Då tänker jag närmast på den här mätutrustningen som varit a och o om man ska köra igång det här beslutet om fluorfritt, säger skidskyttelandslagets vallachef, Kent Norell till SVT Sport.

Förbunden hann aldrig att få fram en tillräckligt säker testmetod för att upptäcka fusk mot fluorförbudet, en apparatur vilket benämns som en ”fluortracker”.

”Med tanke på den korta tiden fram till säsongsöppningen kan inte fluortrackern i sin nuvarande fas garantera den konsekventa noggrannhet och tillförlitlighet som vi kräver. Vi måste därför skjuta upp införandet”, säger IBU:s svenske ordförande Olle Dahlin i ett pressmeddelande från förbundet.

Säsongspremiär i slutet av november

”Den extra tiden gör att testningen för alla grenar nu kan göras på ett säkrare sätt”, skriver det internationella skidförbundet FIS i ett pressmeddelande.

– IBU måste jobba med tillförlitligheten. Så att mätutrustningen får fram korrekta svar. Det är framför allt viktigt inför en stundande OS-säsong här längre fram också, säger Norell.

Världscupsäsongen inleds i finländska Kontiolahti den 28 november. Längdsäsongen inleds också i Finland. Den sker i Ruka 27 november.

Och i förberedelserna för skidskyttelandslaget innebär beslutet mer praktiska än drastiska förändringar.

– Vi har magasinerat produkterna och städat ur lastbilarna. Men inget har kasserats. Det är ändå samma saker nu som ska göras, skidor ska slipas om och annat som vanligt men sakerna ska tillbaka för säsongen. Jag gissar att alla större nationerna har gjort samma sak inför säsongen, säger Norell.

KLIPP: SVT Sport förklarar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.