• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Frida Karlsson och Ebba Andersson får åka skidor i vinter. Foto: Bildbyrån

Längdvärldscupen säkrad – trots restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronapandemins alla utmaningar i form av reserestriktioner och smittsäkerhet blir det en världscupsäsong i längdskidor.

– Man ska försöka att genomföra varje världscuphelg som planerat, säger landslagschefen Anders Byström.

Byström har under torsdagen haft möte med världscupkommittén i Internationella skidförbundet (Fis). Där informerades om hur man jobbar för att kunna genomföra tävlingssäsongen som planerat.

– Jag tror att vi kan utlova en skidsäsong för så pass säkra är vi. Alla arrangörer har sagt ja till att försöka arrangera tävlingar, även om det skulle bli utan publik, säger Byström.

Det kan dock bli problem med ländernas olika inreserestriktioner.

– Fis jobbar direkt mot myndigheterna i de olika länderna för att få möjlighet att plocka in USA och Ryssland till de länder som har restriktioner för dem. Sen är det upp till varje arrangör att jobba mot sin regering eller myndighet för att förmå dem att släppa på restriktionerna, säger Byström.

Räcker med sju av tio

Sveriges regering tillåter exempelvis just nu inte ryska elitidrottare att komma hit, vilket gjort att Sverige tappat en fotbollslandskamp i oktober och världscuptävlingen i skidskytte i Östersund i december.

– Det kan bli aktuellt för oss också, så vi måste fortsätta att jobba från våra arrangörer (Ulricehamn och Falun) så vi får in alla länder hit, säger Byström.

– Fis har också en regel om att minst sju nationer bland de topp-tio-rankade ska ha möjlighet att komma till tävlingsplatsen för att tävlingen ska få genomföras. Det ska beslutas om 30 dagar före varje världscuptävling. Och om restriktionerna ändras dagarna före ankomsten räknas det som force majeure och då kan tävlingen genomföras med färre nationer också.

Finland har redan gett klartecken till alla nationer att få komma till världscupspremiären i Ruka den 27-29 november.

Beslut på lördag

Det finns förstås en oro hos arrangörerna för om man ska få myndigheternas tillåtelse att få in alla skidåkare till tävlingarna.

– Men det som de kanske mest oroar sig för är att man inte vet om alla länder kommer med sina landslag. Fis tryckte tydligt på att alla vi nationer ska göra allt för att komma till varje tävlingshelg.

Längdkommittén i Fis ska diskutera dessa frågor under fredagen och på lördagen tar skidförbundets styrelse beslut.

Beslutet om att genomföra förbudet mot fluorvalla har skjutits upp en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.