Läkaren bakom dopningsskandalen erkänner

Uppdaterad
Publicerad

En tysk läkare pekas ut som hjärnan bakom dopningsskandalen under skid-VM i Seefeld då en åkare blev påkommen med en spruta i armen. Under den tredje rättegångsveckan erkänner han att han systematiskt hjälpt idrottare att dopa sig sedan 2012, enligt focus.de.

Mark Schmidt står i centrum för den omfattande dopningsutredningen där 23 cyklister och skidåkare från åtta länder finns med. Enligt den tyska nyhetssajten focus.de erkänner Schmidt att han från 2012 har hjälpt i huvudsak cykel- och vinteridrottare att dopa sig.

Läkaren betonar dock, enligt uttalandet som lästes upp av hans advokat, att det inte handlade om pengar.

”Jag har inte gjort någon vinst på dopningen”, säger han.

Han motsätter sig också anklagelsen om att han skulle ha försatt idrottarna i fara.

”Det var alltid viktigt för mig att idrottarnas hälsa inte skadades.”

Åklagarmyndigheten i München anklagar den 42-åriga läkaren för nästan 150 brott – och Schmidt erkänner sig skyldig till de flesta av dem.

Skandalen briserade under skid-VM i Seefeld 2019 när Max Hauke ertappades med en spruta i armen. Utredningen hade dock inletts tidigare, efter en dokumentär av tyska ARD och uttalanden av den österrikiska längdskidåkaren Johannes Dürr som erkänt att han dopat sig.

Ytterligare fyra personer står åtalade för att ha hjälpt läkaren med att bland annat samla in blod. Mark Schmidt riskerar enligt Reuters fängelse i upp till tio år. En dom väntas strax före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.